Literární matiné 12. 7. 2009

12. červenec 2009

KNIŽNÍ TIPY:

Iva Pekárková: Jaxi taksikařím
Knižní vydání textů, které mohli příznivci originální autorky a londýnské taxikářky číst na internetu v průběhu uplynulých 12 měsíců.








Iva Pekárková: Jaxi taksikařím

Tomáš Sedláček: Ekonomie dobra a zla
Pohled předního českého ekonoma na otázky bohatství a prosperity od nejstarších dob až po naši současnost.








Tomáš Sedláček: Ekonomie dobra a zla

NÁŠ HOST:

Milým hostem Literárního matiné je divadelník, básník, prozaik a textař Jiří Suchý, který připomene - mimo jiné - i svou dvacetidílnou encyklopedii, která shrnuje to podstatné z jeho díla.

Encyklopedie Jiřího Suchého





RECENZE Terezy Charvátové:

Ceija Stojka: Žijeme ve skrytu/ Vyprávění rakouské Romky

Režisér Andrej Tarkovskij kdesi řekl, že kniha se nepíše pro peníze, že kniha je čin. U vyprávění rakouské Romky Ceiji Stojko to platí dvojnásob. Svoji výpověď o přežití koncentračních táborů, o životě na kraji společnosti psala navzdory tomu, že je téměř analfabetka, navzdory své rodiny, která její potřebu se vypsat, nechápala. Jak sama říká o vzniku své knihy: "I když mi říkali, že mám jít do kuchyně vařit, neposlechla jsem. Zažila jsem toho tolik a musela jsem se tím probojovat. Aby mi Aušvic nemohl ublížit. Už jsem si nenechala nic namluvit a psala dál."
Ceija Stojka se narodila roku 1933 v rodině rakouských kočovných cikánů. V období nacistické nadvláda byla celá její rodina odvlečena do koncentračních táborů. Většina jejích příbuzných zde byla povražděna, Ceija Stojka se ale vrátila po válce do Vídně, kde žije dodnes.
Ve svém vyprávění mapuje život rakouských Romů před holocaustem, během něj i po návratu domů. Nabízí tak pohled na všeobecné známé události z úhlu pohledu těch, na které se většinou zapomíná - Romů. Odhaluje jak diskriminaci Romů, tak i mnoho příkladů lidskosti, díky nimž lze žít důstojnější život.
Vzácná je na autorce její moudrost a vyrovnanost, s jakou přistupuje ke všem hrůzám,co kolem sebe viděla. Dokáže jim čelit s vírou a pokorou. Díky tomu je její vyprávění velkou lekcí pro nás, pro které je život o tolik snadnější. Ceija Stojka dokazuje, jak moc dokáže člověk s hrdostí a velkorysostí přežít a jak velkou lásku může při tom kolem sebe šířit. Ve smyslu "lidskosti" je její kniha opravdu veliká a nemění na tom nic ani její naivistický, neškolený styl.
Vyprávění doplňuje v knize rozhovor Karin Berger s autorkou. Ten vsazuje její příběh do širších souvislostí a umožňuje tak čtenáři hlubší pochopení romské kultury, historie i samotného příběhu Ceiji Stojko. V době stále se vyhrocujících multikulturních střetů, v době, kdy Romové kvůli diskriminaci masově odcházejí z České republiky, je velmi poučné přečíst si tuto knížku. Nabízí hluboce osobní, lidský a chápavý pohled na celou problematiku a ukazuje tak cestu, jak vedle sebe žít dál.
Knihu Ceuji Stojky Žijeme ve skrytu v překladu Jany Zoubkové vydalo v roce 2008 nakladatelství Argo.

Ceija Stojka: Žijeme ve skrytu

SOUTĚŽ:

Odpověď na minulou soutěžní otázku: Proglas. (35 správných odpovědí, 2 chybně)

Výherci: P. Janeš, V. Kolouchová, J. Kvasničková, B. Mrvíková, J. Rudolf, M. Váňová.

Nová otázka: Před 60 lety, 18. července 1949, zemřel hudební skladatel Vítězslav Novák, rodák z Kamenice nad Lipou, který v mládí žil a studoval v Jindřichově Hradci. Chceme vám připomenout jeho memoáry. Víte, jak se jmenuje pěkná knížka jeho vzpomínek, kterou napsal na sklonku života a vyšla v roce 1946?

Odpovědi na naši otázku a veškeré své dotazy či podněty k pořadu "Literární matiné" pište na adresu PhDr. Hana Soukupová, Český rozhlas, U Tří lvů 1, 370 01 České Budějovice, nebo na e-mail: hana.soukupova@cb.rozhlas.cz. Využít můžete i telefonní záznamník na čísle 386 797 277.

Záznam pořadu Literární matiné si můžete poslechnout v rubrice Rádio na přání.

autor: Hana Soukupová
Spustit audio