Literární matiné 11. 1. 2009

11. leden 2009

KNIŽNÍ TIPY:

Karíma Sadio: Baobab v lipové aleji
Příběh s autobiografickými rysy nás zavede až do daleké Afriky, kde našla autorka nejen pozoruhodný neznámý svět, ale i manžela.







Karíma Sadio: Baobab v lipové aleji

Karel Hieke: Encyklopedie jehličnatých stromů
Obsáhlá kniha popisuje téměř všechny jehličnaté stromy, s nimiž se v našich zeměpisných šířkách můžeme setkat.







Karel Hieke: Encyklopedie jehličnatých stromů

NÁŠ HOST:

Naším hostem je Pavel Janoušek, který dovedl ke konci projekt nových akademických dějin české literatury, zahrnujících ve čtyřech dílech léta 1945 až 1989. V těchto dnech vyšel závěrečný díl, který se věnuje době normalizace. V pražském knihkupectví Academia se konal slavnostní křest. Pavla Janouška se redaktorka Hana Soukupová zeptala, kdy vlastně nápad na zpracování českých literárních dějin nové doby vznikl.

Pavel Janoušek: Dějiny české literatury 4.

RECENZE Terezy Charvátové:

Rjú Murakami: V polévce miso

Polévka miso je zároveň sladká i hořká, kyselá i sladká. Je to tradiční japonská specialita a Rjú Murakami ji použil jako základní obraz svého románu z roku 1997.
Rjú Murakami, narozený roku 1952, patří mezi nejvýraznější představitele japonské moderní prózy. Ve své zemi je podobně populární jako jeho u nás známější jmenovec Haruki Murakami. Rjú je však ve svých textech mnohem cyničtější a drsnější. Své čtenáře provází ponurým světem plným sexu a násilí. A takový je i jeho psychologický thriller V polévce miso.
Hlavní hrdina Kendži si vydělává jako průvodce zahraničních turistů po nočních podnicích Tokia. Přestože je mu teprve dvacet, zná dokonale svět sexuálního průmyslu japonského velkoměsta. Pár dní před koncem roku si jeho služby koupí americký turista Frank. Kendži postupně poznává, že s Frankem není něco v pořádku. Spřádá se kolem něj síť lží, podivných náznaků a podezření. Ačkoliv má Kendži strach, provází ho dál a prochází po jeho boku peklem, které si nedokázal představit.
Murakamiho příběh se dá v první řadě číst jako brutální thriller, ale pod jeho slupkou se skrývá mnohem víc. Je to román o hrůze i lyrice dnešního Tokia, o lidské samotě, strachu, o povaze a původu násilí, a o mezích lidské identity. Kromě toho však autor nabízí i jistou postmoderní meditaci nad stavem japonské společnosti a její srovnání se západní kulturou. To je pro evropského čtenáře objevné a strhující zároveň.
Tajemné a tíživé scény v nočních ulicích Tokia se střídají se střípky autorových úvah volně tak, jako se v životě každého z nás mísí prožitky s myšlenkami. A právě zcela organické propojení mezi strhujícím vyprávěním a závažnou, až s vědeckou přesností formulovanou, společenskou zprávou, činí z Murakamiho románu V polévce Miso mimořádnou čtenářskou událost.
Je to kniha, která nenechá nikoho chladným - nezvykle brutální, děsivá, ale zároveň i citlivá a moudrá. Doufejme, že se brzy dočkáme překladu dalších děl Rjú Murakamiho. Stojí za to prokousat se vší tou hrůzou.

Rjú Murakami: V polévce miso

SOUTĚŽ:

Odpověď na minulou soutěžní otázku: John Galsworthy: Sága rodu Forsytů. (69 správně, 4 chybně)

Výherci: Jaroslava Brožová, Anna Frintová, Marie Kouklová, Jaroslava Máchová, Terezie Preňková, Martin Vastl.

Nová otázka: Tentokrát je hádanka lehká a snad i hezká, takto začíná jedna z nejslavnějších knih všech dob: "Když mi bylo šest let, viděl jsem jednou nádherný obrázek v knize o pralese, která se jmenovala Příběhy ze života. Na obrázku byl hroznýš, jak polyká šelmu." A to je všechno, která kniha takto začíná a kdo ji napsal?

Odpovědi na naši otázku a veškeré své dotazy či podněty k pořadu "Literární matiné" pište na adresu PhDr. Hana Soukupová, Český rozhlas, U Tří lvů 1, 370 01 České Budějovice, nebo na e-mail: hana.soukupova@cb.rozhlas.cz. Využít můžete i telefonní záznamník na čísle 386 797 277.

Záznam pořadu Literární matiné si můžete poslechnout v rubrice Rádio na přání.

autor: Hana Soukupová
Spustit audio