Literární matiné 08. 11. 2009

8. listopad 2009

KNIŽNÍ TIPY:

Muriel Barberyová: Pochoutka
Prvotina autorky, která si získala čtenáře svou knihou S elegancí ježka. Teprve teď si můžeme přečíst její prvotinu, knihu o hledání jedinečné a rafinované chuti - o hledání na samém prahu smrti.






Muriel Barberyová: Pochoutka

Petr Šabach, Emil Hakl, Martin Šmaus: Někdy jindy, někde jinde
Tři povídky tří známých autorů v jedné knize.








Petr Šabach, Emil Hakl, Martin Šmaus: Někdy jindy, někde jinde

NÁŠ HOST:

Hostem Literární matiné je Vladimír Šindelář, autor knihy Jihočeský zločin v časech staré monarchie. Vladimír Šindelář už napsal několik knih, které čerpají z archivních dokumentů. Tentokrát se věnuje období relativně nedávnému.

Vladimír Šindelář: Jihočeský zločin v časech staré monarchie



RECENZE Karly Ladwigové:

Pavel Jerie: Pro koho je medicína?

Poněkud provokující název zvolil známý český kardiolog pro svou knihu vzpomínek, jejíž podtitul Světem za lepšími léky napovídá o její trochu odlišnější specifice, než bývá v memoárové literatuře zvykem.
Autor narozený r.1927 pochází z rodiny evangelického faráře a k jeho příbuzným patřil např. prastrýc Josef Jerie, věhlasný porodník a entomolog (jehož sbírka je v pražském Národním muzeu), nebo teta a sestřenice, které pracovaly v podolském sanatoriu prof. Rudolfa Jedličky (zakladatele ústavu pro handicapované). Také další osobnosti první republiky, jako byl prof. Jan Bělehrádek, první poválečný rektor UK, lékaři V.Vondráček, A.Lukl nebo K.Klaus utvářeli prostředí, které určilo jeho životní dráhu Jerieho - medicínu.
Po jejím absolutoriu nastupuje do Mostu a poté do Ústí nad Labem.
Živě na tu dobu vzpomíná a své záznamy prokládá klinickými případy z praxe i pohledem na tehdejší společenské i politické poměry. Koncem 60.let emigruje do Švýcarska, pobývá v Bernu a pak v Basileji, kde pracuje ve farmakologických firmách na výzkumu nových léků. Kontakt s vlastí nepřerušuje ani v dobách železné opony; účastní se konferencí a sympozií ve světě a stýká se s exilovými osobnostmi. Sám je autorem učebnice Kardiologie praktického lékaře a mnoha odborných článků.
Ve svých pamětech se prof. Jerie neomezuje na pouhé vzpomínky; jsou zároveň jakousi encyklopedií medicínských témat postihujících vývoj oboru od 50. let 20. století až po dnešní dobu. Své názory na současný stav zdravotní péče vyjadřuje v závěrečných kapitolách knihy - Moderní a módní medicína a Cena za zdraví pro každého. Zdůrazňuje individuální přístup k pacientovi, zamýšlí se nad estetickou chirurgií, homeopatií, nad zkoušením léků a obchodem s orgány. Je věcí zdravotnictví, a nikoli medicíny, jak říká, posoudit současný stav a odpovědnost lékařů i zdravotnického personálu, aby se nemocnému dostalo, co potřebuje, a nikoli to, co musí zaplatit pro reprezentaci a luxus pojišťoven. Varuje dále před přílišnou vírou v "zázračné" techniky, jež snadno opomíjejí význam lidského přístupu k pacientovi a mohou vést k dehumanizaci medicíny. Žijeme podle něho v době, kterou provázejí znepokojivé rysy proto, že hlavní kritéria dnes představuje ekonomika, zatímco v krizi jsou především mezilidské vztahy v zápase o bohatství a moc. - Cenná kniha prof. P. Jerieho, napsaná čtivým jazykem a vydaná nakladatelstvím Academia v edici Paměť, patří k základnímu fondu hodnot, zaujme myslícího čtenáře a neměla by chybět ani v knihovnách lékařských fakult doma i ve světě.

Pavel Jerie: Pro koho je medicína?

SOUTĚŽ:

Odpověď na minulou soutěžní otázku: Jan Skácel. (81 správných odpovědí)

Výherci: K. Cimpová, K. Koubská, J. Machníková, A. Podlahová, J. Poucha, V. Tourek.

Nová otázka: V těchto dnech zemřel před svými 101. narozeninami francouzský antropolog Claude Lévi Strauss, jehož dílo není jen věda, ale i vynikající literatura. Naše otázka se dnes týká jeho určitě nejslavnější knihy, která byla přeložena i do češtiny už v roce 1966 a ve které autor vyšel ze studia sociálního chování brazilských indiánských kmenů v oblasti Amazonie. Jak se tato kniha jmenuje?

Odpovědi na naši otázku a veškeré své dotazy či podněty k pořadu "Literární matiné" pište na adresu PhDr. Hana Soukupová, Český rozhlas, U Tří lvů 1, 370 01 České Budějovice, nebo na e-mail: hana.soukupova@cb.rozhlas.cz. Využít můžete i telefonní záznamník na čísle 386 797 277.

Záznam pořadu Literární matiné si můžete poslechnout v rubrice Rádio na přání.

autor: Hana Soukupová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.