Literární matiné 01. 11. 2009

1. listopad 2009

KNIŽNÍ TIPY:

Paolo Coelho: Vítěz je sám
Děj románu se odehrává na filmovém festivalu v Cannes mezi světovými celebritami. Několik lidských příběhů se protne, abychom se mohli zamyslet nad tím, zda úspěch a bohatství skutečně obohatí a uspokojí naše srdce.






Paolo Coelho: Vítěz je sám

Amos Oz: Příběh o lásce a tmě
Vzpomínková próza spisovatele, jehož kořeny jsou ve východní Evropě a on sám se už narodil v Jeruzalémě. Dnes je nejvýznamnějším izraelským současným prozaikem.






Amos Oz: Příběh o lásce a tmě

NÁŠ HOST:

Hostem Literárního matiné je básník a editor Marek Stašek, šéfredaktor Edice současné české poezie, kterou vydává Nakladatelství Pavel Mervart a podporuje jihočeská obec Sudoměřice u Bechyně.

RECENZE Davida Žáka:

Paul Auster: Muž ve tmě (přeložil Jan Jirák, Prostor 2009)

Nakladatelství Prostor vydalo jeden z nejnovějších románů amerického spisovatele Paula Austera Muž ve tmě v překladu Jana Jiráka. Auster pochází ze židovské rodiny, která se přistěhovala začátkem 20. století do Ameriky z Ruska. Začínal jako překladatel z francouštiny, v Paříži i několik let žil. Milovníci kinematografie budou jistě znát filmy natočené podle jeho scénářů, například snímek Smoke (Kouř), v němž ztvárnili hlavní role Harvey Keitel a William Hurt. Film získal celou řadu mezinárodních cen na filmových festivalech. Snímek Lulu opět s Harvey Keitelem v hlavní roli a zatím posledním filmem, který i režíroval, je Vnitřní život Martina Frosta, natočený roku 2007 o spisovateli, kterému se jednoho dne objeví v posteli živá múza.
Do čtenářského podvědomí se Paul Auster výrazně zapsal znamenitými detektivními prózami Newyorská trilogie z roku 1987, české vydání vyšlo roku 2008, autobiografickou meditací s prvky eseje Vynález samoty, knihami Leviatan, Brooklynské panoptikum nebo Kniha iluzí.
V románu Muž ve tmě Paul Auster využívá prvky různých žánrů od detektivky, špionážního thrilleru, sci-fi, válečnéhé prózy až po milostný román a příběhy do sebe nenásilně vkládá a rozvíjí úvahy o povaze reality a lidských dějin, tady se nám autor představuje v poloze, na kterou jsme jako čtenáři zvyklí. Je výborným vypravěčem, který vtipně využívá i pokleslé žánry ve vysoké umělecké literatuře.
Stárnoucí ovdovělý literární kritik je po dopravní nehodě upoutaný na lůžko. Pohybovat se může jen díky invalidnímu vozíku. Žije ve svém domě jen s rozvedenou dcerou Miriam a vnučkou Katyou. V osamění během nocí, kdy nemůže usnout, si stvoří hrdinu Owena Bricka, který je ve vymyšleném příběhu kouzelníkem živícím se díky vystoupením na školách a v domovech důchodců. Jednoho dne se ocitne v hluboké jámě, je z ní vytažen jen proto, aby zjistil, že je odveden do armády. Je totiž občanská válka, jistá obdoba války Severu proti Jihu. On je pověřený důležitým úkolem, který když splní, zajistí ukončení bojů. Musí jen zabít jednoho člověka a tím člověkem je bývalý literární kritik, dnes invalida, který trpí nespavostí. Auster nás tak podobně jako Philip Roth ve Spiknutí proti Americe nebo Michael Chabon v Židovském policejním klubu přenáší do alternativní historie. Dvojčata ještě stojí, ale zuří díky zfalšovaným prezidentským volbám válka. Několik států se chce odtrhnout od USA. Stoupá den ode dne počet mrtvých, stoupá i inflace, nefunguje televize a nejezdí skoro žádná auta. Auster se v románu ptá: Je možné zabít člověka? A odpovídá závěrečnou mrazivou scénou, v níž se invalidní muž dívá společně s dcerou a vnučkou na popravu mladého muže, který je zabit během války v Iráku.

Paul Auster: Muž ve tmě

OHLÉDNUTÍ ZA Miloslavem Švandrlíkem:

26. října 2009 zemřel Miloslav Švandrlík, který psal knížky pro malé i velké čtenáře. Jako děti jsme se smáli příběhům žáků Kopyta a Mňouka nebo Seka a Zuly, později jsme četli jeho Černé barony, čerpající z autorovy vlastní životní zkušenosti u PTP, humoristické romány a veselé horory. Na archivní nahrávce staré deset let odpovídá Miloslav Švandrlík na otázku, co z vlastního bohatého díla má nejraději on sám.

Miloslav Švandrlík


SOUTĚŽ:

Odpověď na minulou soutěžní otázku: Josef Václav Sládek. (88 odpovědí, 2 chybně)

Výherci: M. Hísková, P. Jurečková, N. Kubišová, F. Lukš, D. Potyš, J. Trávníčková.

Nová otázka: Dnes se opět ptáme na autora veršů:

Básníci básně neskládají
Báseň je bez nás někde za
A je tu dávno je tu od pradávna
A básník báseň nalézá

Napsal autor, který zemřel před 20 lety, 7. listopadu 1989. Jak se jmenoval?

Odpovědi na naši otázku a veškeré své dotazy či podněty k pořadu "Literární matiné" pište na adresu PhDr. Hana Soukupová, Český rozhlas, U Tří lvů 1, 370 01 České Budějovice, nebo na e-mail: hana.soukupova@cb.rozhlas.cz. Využít můžete i telefonní záznamník na čísle 386 797 277.

Záznam pořadu Literární matiné si můžete poslechnout v rubrice Rádio na přání.

autor: Hana Soukupová
Spustit audio