Lidem začaly vysychat studny, sucho a teplo trápí i lesní zvěř

12. srpen 2015

Kvůli suchu, horku a zimě téměř bez srážek je málo spodní vody. Mnozí zahrádkáři tak stojí před rozhodnutím - nechat zeleninu uschnout, nebo si za úrodu připlatit a zalévat záhonky vodou z kohoutku.

„No, studnu máme, ale ta je prázdná. Je šestimetrová a už je bez vody,“ říká zahrádkář Jaroslav z Dunajovic na Třeboňsku. „Takže zaléváme vodou z vodovodu a těžko se rozhodnout, jestli zalévat dál nebo to nechat uschnout,“ dodává.

Rostlinám nyní dává mnohem méně vody, než by bylo třeba. „Kdybych normálně využíval studnu, zalil bych to asi trojnásobkem vody. Takhle se jen spláchne prach na povrchu a ke kořínkům se to nedostane,“ říká. Kvůli tomu, že nyní využívá vodu z vodovodu, zaplatí přibližně o tisíc korun za měsíc více.

Kvůli suchu a vysokým teplotám má problémy také lesní zvěř. Vyschla většina studánek, málo vody je i v trávě a podle myslivce Jiřího Kasiny je zvěř stejně unavená, jako my lidé. „Je jednoznačně vidět, že omezila svoji aktivitu, chladí se na stinných místech, vychází až za tmy,“ popisuje.

Krajina v lese je nyní suchá, zvěři chybí čerstvá potrava, rostliny mají svěšené listy. Jiří Kasina zároveň doporučuje lidem, aby do lesa vůbec nechodili. „Člověk působí hluk, a to zvěř nutí přebíhat a vysilovat se,“ vysvětluje.

autor: Romana Lehmannová
Spustit audio