Lidé ze sociálně slabších skupin v Experimentu nakonec bydlet nebudou

20. únor 2016

Českobudějovická radnice ustoupila před protesty obyvatel budovy Experimentu na Lidické třídě. Nevoli vzbudilo rozhodnutí, že do některých bytů umístí lidi bez domova, s nízkými nebo žádnými příjmy a také mladé lidi, kteří opouští dětské domovy.

V budově Experimentu teď bydlí převážně důchodci. A proti pokusu integrovat tam příjmově slabší skupiny obyvatel se ostře ohradili. „Léta se tradovalo, že to bude uzavřený dům s pečovatelskou službou. Dobrá, to se změnilo, ale odmítáme tam mít bezdomovce a pochybné existence,“ říká Milada Pospíšilová.

Radní Lucie Kozlová se odvolávala na zkušenosti ze zahraničí. V některých zemích na západ od českých hranic prý dobře funguje mezigenerační integrace. V ideálním případě by tedy starší a zkušenější lidé pomáhali se vstupem do života těm, kteří právě opouštějí dětské domovy, nebo lidem, kteří nemají kde bydlet, případně mají velmi nízké nebo žádné příjmy.

Milada Pospíšilová má ale z dřívějška jiné zkušenosti. „Už jsme to tam zažili, barák byl v hrozném stavu, nikdo se o něj nestaral, bezdomovci spali na chodbách, v bytech byli brouci. Bylo to hrozné,“ dodává.

Situace se nedávno s příchodem nového správce zlepšila. Po debatě se současnými obyvateli domu nakonec radní záměr přehodnotili. „Paní radní Kozlová byla přímo na místě a diskutovala se stávajícími nájemníky, kteří měli výhrady. Nakonec tedy systém obsazování bytů zůstane stejný jako dosud. Byty budou nadále pod odborem sociálních věcí a budou tam umisťováni senioři,“ říká náměstek primátora Petr Podhola.

Radní Lucie Kozlová nakonec ustoupila a přislíbila, že podmínky pro přidělování bytů v Experimentu se měnit nebudou. Pro mládež opouštějící dětské domovy a pro další skupiny lidí, kteří mají buď malé nebo žádné příjmy, nebo nemají kde bydlet, bude město hledat bydlení jinde.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio