Lidé víc kupují palivové dříví. A to i přesto, že je dvakrát dražší než loni

16. květen 2022 16:06

Zájem o palivové dřevo je enormní. Některé firmy nestačí pokrýt poptávku, například společnost Lesy města Písku. I když dřevo podražilo během uplynulého půlroku o sto procent, jeho producenti mají zákazníků dost.

„Do štípací linky dáváme dříví dlouhé od dvou do pěti metrů, smrkové, borové nebo listnaté. Výstupem je nakrácené dříví na délku od 20 do 50 centimetrů a štíplé podle potřeb zákazníka,“ popisuje produkci palivového dřeva jednatel společnosti Alnus Timber v Písku Ondřej Kalina.

Společnost zaznamenala zvýšený zájem o palivové dřevo už před půl rokem. „Oproti loňsku byl nárůst ze začátku zhruba o padesát procent a teď je to zhruba o sto procent. My prodáváme dřevo na prostorový metr sypaný a tam se cena zvýšila z nějakých 600 korun na nynějších 900 korun. Cenu se zatím budeme snažit držet, protože máme ještě skladové zásoby,“ uvádí Ondřej Kalina.

Se zájmem o toto palivo se postupně zvyšovala jeho cena. „My jsme postupně museli zdražovat, protože se zvyšovala vstupní cena dřeva. Postupně se k tomu přidávaly energie, nafta a ostatní náklady, i mzdové,“ potvrzuje Ondřej Kalina.

Čtěte také

Nárůst objednávek palivového dřeva registruje i společnost Lesy města Písku. „To, co se děje v letošním roce, nemá obdoby. My nejsme velkoproducenti, máme jeden traktor a vyvážecí soupravu, se kterou jsme byli zvyklí zásobovat malé odběratele. Dnes, kdybychom jich měli pět, tak nám to nestačí. Proto jsme zastavili veškeré objednávky, abychom dovezli to, co jsme slíbili, a začneme znova,“ říká jednatel Václav Zámečník.

Lesy města Písku zatím cenu tohoto paliva nezvýšily. Podle Václava Zámečníka je ale zdražení nevyhnutelné. „Cenu se snažíme udržet, ale ten tlak je prostě neúprosný. I my budeme muset chtít od našich odběratelů víc,“ dodává.

Vzhledem k tomu, že se neustále zdražují vstupní náklady na výrobu palivového dřeva, dá se předpokládat, že se v následujícím období jeho cena ještě navýší.

Spustit audio

Související