Lidé v Jihočeském kraji musí opět nosit roušky, důvodem je ohnisko nákazy na Prachaticku

29. červenec 2020 09:06

Od středy 29. července se na celé území jižních Čech vrací roušky. Nejpřísnější opatření hygienici zavedli na Prachaticku, kde je momentálně největší ohnisko nákazy koronavirem v kraji.

V jedné z prachatických firem se onemocnění covid-19 potvrdilo u více než dvou desítek lidí. Nemoc se šíří hlavně mezi zahraničními agenturními pracovníky.

Krizový štáb Jihočeského kraje nařídil na Prachaticku zákaz pobytu a pohybu osob bez roušek ve všech vnitřních prostorách mimo bydliště. Do toho spadají například i obchody a restaurace. Zákaz platí také v prostředcích veřejné dopravy, jako jsou vlaky, autobusy, MHD a taxi služby.

Výjimku mají děti do dvou let, osoby s poruchou intelektu, kognitivní poruchou nebo závažnou alterací duševního stavu. Dále se opatření nevztahuje na pacienty po dobu nezbytně nutnou pro výkon zdravotnického úkonu, pacienty na lůžku a klienty sociálních služeb.

Nařízení platí pro území obce Prachatice a pro všechny obce, pro které vykonává rozšířenou působnost. Nemocnice v Prachaticích také vyhlásila už od úterý zákaz návštěv. Hejtmanství zároveň doporučuje, aby lidé z okresu Prachatice nosili roušku v celém kraji.

Čtěte také

Obyvatelé ostatních částí jižních Čech musí od středy také nosit roušky, ale jen na některých místech. „Jedná se o vnitřní prostory zdravotnických zařízení, lékáren a zařízení sociálních služeb. Dále pak na úřady, kde se nařízení týká návštěvníků i zaměstnanců, pokud jsou ve styku s veřejností nebo se pohybují po  společných prostorách,“ uvedla hejtmanka Ivana Stráská.

Ve středu má zároveň začít testování zaměstnanců prachatické firmy, hygienici podle ředitelky krajské hygienické stanice Kvetoslavy Kotrbové odeberou více než tři stovky vzorků.

Koronavirus se mezi agenturními pracovníky ze zahraničí rozšířil minulý týden na ubytovně. V jedné části ubytovny jsou v současné době izolováni ti, u kterých se covid-19 potvrdil. V té druhé ti, kteří mají nařízenou karanténu.

Na testování budou spolupracovat hasiči, armáda a prachatická nemocnice. Podle hejtmanky bude znovu obnovena kapacita laboratoří tak, aby byly výsledky dostupné co nejdříve.

Spustit audio

Související