Lidé podpořili osvědčené kandidáty

4. listopad 2002

Voliči v jihočeských obcích, které těžce zasáhly srpnové záplavy, dali znovu většinou důvěru těm, kteří stáli v čele radnic právě v této složité době. Mandáty opětovně získali například představitelé Třeboně a Majdaleny na Jindřichohradecku, Písku, Českého Krumlova, Českých Budějovic a Strunkovic nad Blanicí na Prachaticku. Záplavy tam způsobily škody v řádech desítek až stovek milionů korun a jejich odstraňování bude patřit k hlavním úkolům nových zastupitelstev.

Zřejmě nejvýraznějšího volebního úspěchu dosáhl starosta Majdaleny na Jindřichohradecku Karel Fürst (KDU-ČSL); zisk 24,5 procenta hlasů znamená téměř dvojnásobek proti minulým volbám. "Do konce roku musíme postavit nejméně jeden obytný dům pro lidi, kteří nemají kde bydlet. Vázne vysoušení domů, protože hladina spodní vody je stále na úrovni terénu," uvedl Fürst k prvořadým úkolům. V obci s 510 obyvateli záplavy zasáhly 85 domů, v 25 z nich i obytné části; škoda činí 128 milionů korun.

Ve Strunkovicích nad Blanicí, kde záplavové škody převyšují 50 milionů korun, patří k prvořadým úkolům obnovení činnosti čistírny odpadních vod a dalších nezbytných technických zařízení. Na obecní úřad se vrací úřadující starosta Jaroslav Váňa (KDU- ČSL). Kromě zástupců jeho strany jsou v zastupitelstvu také zástupci ČSSD a ODS.

Na českobudějovickou radnici hlasy voličů vrátily jak úřadujícího primátora Miroslava Tettra (KDU-ČSL), tak i dva z jeho tří náměstků. Sociální demokratku Vlastu Bohdalovou a unionistu Zdeňka Čápa. Všichni stáli v čele kandidátek svých stran. Také v Písku a Českém Krumlově získali mandáty úřadující "povodňoví" starostové Luboš Průša (ODS) a Antonín Princ (nezávislý).

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio