Lidé po celém Česku sázeli stromky. Pomáhají tak s obnovou lesů po kůrovcové kalamitě

17. říjen 2022 12:02

Tisíce stromků vysázeli v sobotu lidé v lese u Ševětína na Českobudějovicku. Neodradil je ani déšť. Pomáhali tak obnovit les po kůrovcové kalamitě. Během akce státního podniku Lesy České republiky se mohli i dozvědět zajímavosti o lese a o tom, co obnáší práce lesníků.

Sázet stromky do Ševětína vyrazil Jiří Fink z nedalekých Českých Budějovic s rodinou. Neodradilo ho ani nepříznivé počasí. „Rukavice jsou od bláta, ale to se vypere, to nevadí. My jsme zvyklí, že jdeme na výlet, zmokneme, tak všechno vypereme, usušíme a vyrazíme zase znovu,“ řekl.

Ruku k dílu přiložil i Michal Hyka. „Člověk si u toho alespoň trochu odpočine od každodenních starostí. Důvodem bylo být venku a druhá věc, ta důležitější, je udělat něco dobrého, něco pro planetu, pro životní prostředí. Člověk může alespoň takhle trochu přispět,“ komentoval.

Duby se svou dcerou Lindou přišel vysadit Radek Ludačka. „My jsme vymýšleli nějaký program pro děti a tohle nám přišlo jako hezká procházka v přírodě, při které můžeme i poznávat stromy a něco se přiučit,“ pochvaloval si.

Čtěte také

Nejčastěji lidé sázeli smrčky, jedle a borovice. „My se dlouhodobě jako státní podnik snažíme měnit druhovou skladbu ve prospěch přirozených lesů, to znamená, že skladba je taková, jaká by v lese byla, kdyby se o to starala příroda sama. Původní monokulturní stejnověké porosty se snažíme nahrazovat skladbou minimálně tří až pěti různých dřevin, aby ten porost potom byl stabilnější a odolnější,“ vysvětlil náměstek pro lesní hospodářství oblastního ředitelství jižní Čechy Jaroslav Karas.

Smyslem akce bylo také lidem ukázat práci lesníků. Kromě sázení stromků mohli vyzkoušet třeba trenažér práce s harvestorem pod vedením Miroslava Zušťáka ze střední lesnické školy v Písku. „Je to skoro reálná podoba harvestoru, se kterým se těží dřevo v lese. S tímto trenažérem jezdíme na burzy škol a další akce. Je to hlavně pro děti a ty to mají rády,“ popsal.

Den obnovy lesa se na jihu Čech konal už potřetí. Letos měli lidé možnost vysadit šest a půl tisíce stromků na pět mýtin.

Spustit audio

Související