Letní vítr s pohodově swingujícím Frankem Sinatrou, ale také elektroswing z Norska i Čech

28. srpen 2023

Slovíčko „letní“ má v názvu jeden z hitů Franka Sinatry z šedesátých let – Summer Wind, Letní vítr. Původně šlo o německou písničku autora Heinze Meiera s textem Hanse Bradtkeho.

Jednou ji slyšel slovutný autor i zpěvák Johnny Mercer zpívat ve svém jazyce dánskou zpěvačku Grethe Ingmann, mimochodem, manželku známého kytaristy Jorgena Ingmanna. Rozhodl se ji anglicky otextovat, přičemž ponechal myšlenku a metaforu originálu založenou na středomořském větru sirocco, který od Sahary a severní Afriky směřuje do jižní Evropy, a může být symbolem pro střídaní ročních období a plynutí času. 

Jako první ji v Americe natočil zpěvák nezvykle vysoko položeného hlasu Wayne Newton, ovšem slavnou ji učinil právě až Frank Sinatra, který ji zařadil na své Grammy oceněné album Strangers In The Night z roku 1966, a to bylo poslední, které natočil s orchestrem Nelsona Riddlea.

A když se příjemný hit Franka Sinatry Summer Wind zrodil v Německu, tak je možná správné zahrát tuto skladbu beze zpěvu v podání německých hudebníků, a to legendárního klarinetisty i kapelníka Hugo Strassera a jeho mnohem mladšího přítele a nástupce ve vedení bandu, klávesisty Heinricha Haase juniora a jeho comba.

Letní okénko vyhrazené interesantním, ale spíše zapomenutým vokálním formací z minulosti dnes vyplní snímky ženského původně kubánského tria DeCastro Sisters a půlhodinka bude rámována elektroswingem norským i českým.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio