Letem světem nejen za milovanou kávou s mistrem republiky v soutěži kavárníků Jaroslavem Slámečkou
Do Kostariky, Nikaraguy, ale také do Irska a dalších destinací se vydáme s mužem, který se zamiloval do kávy. A do hlubin kavárenského světa se prý noří, jako závodní potápěč. Jak ale uslyšíte, při cestách do dalekých regionů - například do Jižní Ameriky - poznává život tamních farmářů, jejich prostředí, kulturu. Včetně toho, jak si vedou v tak exotických podmínkách i přátelé z Čech, kteří, jako on, zasvětili život kávě.
Zážitky Jaroslava Slámečky si můžete poslechnout nejen vy na rozhlasových vlnách, náš pořad vznikl při veřejné nahrávce na Cestovatelském festivalu v Pardubicích.
Zanícený milovník kávy i cestování měl se svým vyprávěním mezi početným publikem velký úspěch. A nechybělo ani tentokrát několik předmětů k tématům - včetně kávy - z mého cestovatelského kufříku.
Kostarika a Nikaragua
Při rozhlasovém "cestování" s Jaroslavem Slámečkou se dozvíte třeba i to, v jakých výškách rostou keře kávovníku.
Čtěte také
Nejvhodnější jsou podmínky v rozmezí cca 1300 - 1500 metrů nad mořem a vydat se za stále zelenými rostlinami musíme do zemí v pásu mezi obratníky Raka a Kozoroha tedy na obě strany tropického pásma kolem rovníku. Není divu, že tedy vysněná cesta kavárníka vedla zrovna do Střední Ameriky.
A v rozhovoru proto uslyšíte i srovnání Kostariky s Nikaraguou. A Jaroslav Slámečka má zážitky naprosto autentické, protože poznal při svých cestách život tamních farmářských rodin, jejich přístup nejen ke kávě, která je jejich obživou, ale i k životu.
Globalizace a káva měřená na osly
Globalizace proniká do všech koutů světa a tak ani kávové destinace nevynechává. Při cestách za podmanivou vůní kávy se dotkneme i jí. Ale zajímavostí máme pro vás v dalším pokračování pořadu Na cestách mnohem víc. Napadlo by vás třeba, že žoky s kávou se váží "na osly"? Také to vám s Jaroslavem Slámečkou přiblížíme.
A ze Střední Ameriky se přesuneme v našem kávovém cestování i do Evropy. Ne už za pěstováním, povíme si o různých zvyklostech pití kávy a také destinacích, kde se jí - podle statistik - vypije nejvíc.
Káva z Irska
Čtěte také
V Irsku se káva pochopitelně nepěstuje. Kdežto "irská káva", to je světoznámá kávová specialita. Je za ní kreativita barmana Joe Sheridana, který v roce 1942 na letišti Foynes u Limericku poprvé připravil do sklenky nápoj z třtinového cukru, irské whiskey, silné kávy a našlehané husté smetany (nalité opatrně přes lžičku, aby zůstala na povrchu).
Tuto historku vám popíšeme společně s Jaroslavem Slámečkou, který "irskou" kávu také pro účastníky veřejné nahrávky pořadu "Na cestách" přímo na festivalu namíchal. A z Irska se vydáme i do Ameriky, odkud se pak irská kávová specialita rozšířila do celého světa.
Na kávové mistrovství do Dánska
Jaroslava Slámečku jsem vám představil nejen jako barmana, člena porot soutěží v přípravě kávy nebo kavárníka, ale také jako mistra republiky ve specifické disciplíně - přípravě kávového alkoholického nápoje.
Čtěte také
Ten musel v soutěži připravit za deset minut a vy uslyšíte i recept, který nakonec Jaroslava "posílá" do hlavního města Dánska.
Právě v Kodani totiž bude příští rok v červnu mistrovství světa, kde umění a hlavně invenci našich kavárníků pojede předvést náš host u mikrofonu talk show "Na cestách".
Cesta na světové mistrovství do Dánska bude pro Jaroslava Slámečku asi jeho "nej" cestou - na což jsem se ho v pořadu paradoxně nezeptal…
Ale jakou cestu musel absolvovat za kávou a s kávou do té doby, to uslyšíte v zajímavém cestovatelském rozhovoru, když si naladíte nejnovější vydání pořadu "Na cestách s Petrem Voldánem" na stanicích Českého rozhlasu Hradec Králové a Českého rozhlasu Pardubice v pondělí 20. listopadu 2023 jako obvykle po zprávách v 18 hodin.
Petr Voldán
Milan Baják
Související
-
Voňavé cestování s Jiřím Sýkorou, který v Pardubicích pokračuje v rodinné tradici pražení kávy
Tentokrát cestujeme s Jiřím Sýkorou. Ten v Pardubicích pokračuje v rodinné tradici pražení kávy. Tak se vydáme hned do několika světadílů. Cílem budou kávovníkové plantáže.
-
Kávu s mlékem, nebo bez? Jak působí káva s mlékem na žaludek, žlučník a játra?
Máte zapnutou rychlovarnou konvici nebo kávovar, abyste si dali pravidelnou dopolední vzpruhu! Bude s mlékem nebo bez? To je otázka v poslední době hodně řešená.
-
Má náš „turek“ něco společného s Tureckem? Putování po celém světě s pražičem kávy Jiřím Sýkorou
Tentokrát cestujeme s Jiřím Sýkorou. Ten v Pardubicích pokračuje v rodinné tradici pražení kávy. Tak se vydáme hned do několika světadílů. Cílem budou kávovníkové plantáže.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka