Letecká záchranná služba se v Jihočeském kraji vrátí do Plané u Českých Budějovic

30. leden 2020 11:35

Po třech letech se do základny v Plané u Českých Budějovic vrátí Letecká záchranná služba. Heliport postavil Jihočeský kraj za téměř 60 milionů korun v roce 2015, záchranářské helikoptéry odtud ale létaly jen něco málo přes rok.

Leteckou záchranku totiž už třetím rokem zajišťuje po rozhodnutí vlády armáda České republiky z jihočeské Bechyně. Novou vládní zakázku na zajištění vrtulníků v letech 2021 až 2028 ale znovu vyhrála soukromá společnost.

Začnou se tak znovu využívat prostory v Plané u Českých Budějovic. „Tady máme pozemní výjezdovou základnu a levá část patří letecké záchranné službě, ta je v tuto chvíli je prázdná,“ ukazuje mluvčí jihočeských záchranářů Petra Kafková.

Heliport, jehož součástí je hangár pro dva vrtulníky, byl otevřený v roce 2015, ale provoz skončil už v prosinci 2016. „Osobně vítám, že budeme moct zase létat z Plané, navazuje to přímo na českobudějovickou nemocnici, máme to kousek, těším se, že se vrátíme domů,“ komentuje Petra Kafková.

Čtěte také

Samotný areál se nezměnil. „Plocha heliportu se udržuje, správa letiště nám zajišťuje sekání trávy a kontroluje i techniku,“ potvrzuje Petra Kafková.

Provozovatelem letecké záchranné služby bude firma DSA z Hradce Králové. „Je to firma, která provozuje leteckou záchrannou službu v řadě míst v republice. Vyhrála tendr na osm let, takže by prostředí mělo být poměrně stabilní a samozřejmě přetrvává čtyřiadvacetihodinová služba,“ uvádí hejtmanka Jihočeského kraje Ivana Stráská.

Zdravotnickou část bude mít znovu na starosti Zdravotnická záchranná služba Jihočeského kraje. Během tohoto roku musí obnovit tým leteckých záchranářů a lékařů a po třech letech uvést znovu do provozu budovu a heliport na letišti v Plané včetně obnovy certifikace.

autor: Mária Pfeiferová
Spustit audio

Související