Lékárník, učitel, šéf hasičů. Ve spolku J. K. Tyl hrají divadlo lidé nejrůznějších profesí

4. srpen 2018 09:20

Náročné povolání kompenzuje jako herec. Ředitel jihočeských hasičů Lubomír Bureš objevil krásu amatérského divadla před několika lety. Užívá si, že nemusí o ničem rozhodovat, a ve svém koníčku našel ideální formu odpočinku.

Nejnověji hraje v představení Dívčí válka koktavého Vojena. Pomáhá mu v tom i kostým. „Mně kostým hodně pomáhá k převtělení do role, v něm se mi hraje úplně jinak než v civilu při zkouškách,“ říká.

S českobudějovickým souborem J. K. Tyl hraje Lubomír Bureš posledních šest let. Na začátku byl jen nápad zkusit hrát divadlo. Teď chodí na zkoušky, představení a další aktivity třikrát do týdne. „Je to obrovská mentální sprcha, úplně se vyčistíte, mozek si musíte vyčistit, jinak to špatně zahrajete,“ popisuje.

Někdy je ale také těžké z role zase vystoupit. „Třeba v Kuličce máme herce, který hraje revolucionáře a já ho jako hrabě nemám rád. Když je potom přestávka nebo hra skončí, tak já z toho neumím vypadnout a koukám na něj skrz prsty i o té přestávce,“ usmívá se.

Ženskou variantu Divadla Járy Cimrmana mají v Horním Bolíkově

Starší část souboru Hildegarda v Horním Bolíkově právě hraje hru Divadla Járy Cimrmana Záskok

V Horním Bolíkově na Jindřichohradecku hrají Cimrmanovy hry samé ženy. Soubor si říká Hildegarda a jeho představení jsou beznadějně vyprodaná. Mezi oblíbené hry jako Záskok řadí i vlastní tvorbu, humorem velmi blízkou cimrmanovským dílům.

Právě možnost být večer někým jiným než v civilním povolání přivedla do souboru mnoho nejrůznějších profesí. „Lékárník, úředníci, učitelé, dispečer, ředitel závodu, ředitel hasičů. Na jakékoli povolání si vzpomenete, tak tu někdy bylo, je nebo si myslím, že někdy bude,“ říká doyen souboru Jiří Havlín.

Do konce prázdnin hraje amatérský spolek J. K. Tyl představení na různých místech v kraji a pokaždé uvede jinou hru.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio

Související