Rychlé šípy v ženském podání představují malé divadelnice v Horním Bolíkově

19. červen 2018 07:45

Mirek Dušín, Červenáček, Rychlonožka – parta Rychlých šípů Jaroslava Foglara nestárne. Příběhy pětice správných hochů hltají čtenáři už 80 let. Kulaté výročí připomněly divadelní hrou i děti ze souboru Hildegarda junior z Horního Bolíkova na Jindřichohradecku.

Soubor Hildegarda mezi svými diváky proslul parafrázemi her Divadla Járy Cimrmana. Proti originálnímu souboru v Hildegardě hrají samé ženy. I v Hildegardě junior je 16 dívek a dva chlapci.

Hra Rychlé šipky je tak parafrází a pohrává si s myšlenkou, že se Jaroslav Foglar při psaní Rychlých šípů inspiroval dávno existující skupinou správných dívek.

Autorem scénáře je režisér souboru Antonín Tunkl. „Psal jsem to s manželkou, vzájemně jsme se doplňovali. Samozřejmě Jaroslav Foglar byl velkou inspirací,“ říká.

Rychlé šipky, hra souboru Hildegarda z Horního Bolíkova, připomněla 80. výročí Rychlých šípů Jaroslava Foglara

Ve hře Rychlé šipky se diváci potkávají se všemi postavami z originálních Foglarových Rychlých šípů, jen v ženském podání. Často je autor také staví do nečekaných souvislostí. Scénář si pohrává i s nejznámějšími motivy Rychlých šípů.

Ženskou variantu Divadla Járy Cimrmana mají v Horním Bolíkově

Starší část souboru Hildegarda v Horním Bolíkově právě hraje hru Divadla Járy Cimrmana Záskok

V Horním Bolíkově na Jindřichohradecku hrají Cimrmanovy hry samé ženy. Soubor si říká Hildegarda a jeho představení jsou beznadějně vyprodaná. Mezi oblíbené hry jako Záskok řadí i vlastní tvorbu, humorem velmi blízkou cimrmanovským dílům.

Mladé herečky zkoušely představení více než půl roku. Už mají za sebou úspěšnou premiéru. „Premiéra je vždycky jiná než postupně reprízy, protože reprízy si začínají víc a víc užívat, prostě už to bude o něčem jiném. Už se těšíme, až budou reprízy,“ dodává Antonín Tunkl.

Reprízu představení Rychlé šipky sehraje soubor Hildegarda v Horním Bolíkově na konci června. Zároveň by z něj chtěl režisér a autor udělat školní představení a mladé čtenáře tak znovu přivést k Foglarovkám.

autor: hoch
Spustit audio

Související