Legionář a významný jihočeský malíř Ota Matoušek má stálou expozici v Kubově Huti na Prachaticku

26. říjen 2021 11:29

Maloval šumavské lesy i práci dřevorubců. Krajinářské dílo akademického malíře a legionáře Oty Matouška nově připomíná stálá expozice v hotelu Kristián v Kubově Huti na Prachaticku. Právě do tohoto místa pod horou Boubín významný výtvarník v polovině minulého století rád jezdil tvořit.

„Fantastické na tom je, že on tvořil přímo v tomto domě,“ komentoval na slavnostním představení stálé expozice vnuk jihočeského malíře a legionáře Ota Matoušek.

„Kubova Huť má velký význam, protože dědeček po legionářské kariéře tvořil primárně na třech místech. Byly to Doudleby, Frymburk u Lipna a právě Kubova Huť. Dědeček tady míval v létě s babičkou pronajatý pokoj. Velký obraz, který tady je, zobrazuje přímo hotel,“ dodal.

Ota Matoušek nacházel inspiraci v šumavských lesích. Ve svých kresbách a grafikách ztvárnil každodenní těžkou práci dřevorubců. Jeho krajinomalby zase zachycují okolní přírodu v proměnách ročních období.

„Kromě krajin jsou v expozici v hotelu Kristián zastoupena i válečná díla. Můžeme tady vidět jeho dřevoryty, které tvořil po návratu z první světové války,“ popsal Jiří Charfreitag z Československé obce legionářské.

Ota Matoušek v letech 1925 až 1950 předsedal Sdružení jihočeských výtvarníků. V meziválečném období byl aktivním důstojníkem československé armády. Jako legionář se zapojil do odboje i během německé okupace, v březnu 1943 byl zatčen a vězněn v koncentračním táboře Flossenbürg, kde byl na konci války zařazen do pochodu smrti. Tato zkušenost se na něm hluboce podepsala a ovlivnila i jeho tvorbu. Ještě v roce 1945 vzniká cyklus „Koncentrák“. V poválečné éře působil Ota Matoušek v celé řadě uměleckých organizací a posbíral řadu ocenění. Zemřel 3. března 1977 v Českých Budějovicích.

„Jeho osud byl poměrně složitý, jakožto politický vězeň skončil v koncentračním táboře, takže zážitky z druhé světové války ztvárnil právě kresbami z koncentráku. Nicméně to nebyla příjemná témata, proto se později vrátil k té krajině,“ doplnil.

Jako krajinář měl Ota Matoušek podle historika umění Hynka Látala nezaměnitelný styl. „Jsou to takové blokovité útvary, ze kterých je krajina poskládána. Matouška bezpečně poznáme. Často je ta krajina bez lidí, není to úplně čistý realismus, který byl tehdy ražen oficiálními místy, a zároveň to není úplně nečitelná abstrakce, je to takový zvláštní kompromis,“ uvedl.

Samotná expozice není jen klasickou výstavu ve vitríně, ale jedná se o malé architektonické dílo. „Vidíme v dřevěném dekoru reliéf kolem Kubovky, morfologii, jako když se podíváme na plastickou mapu vrstevnic. Každá vrstevnice určuje, kde jsou kopce. V nejnižším bodě je umístěn hotel Kristián a odtud se vrstevnicově dostáváme až k Boubínu,“ vysvětluje architekt výstavy Lukáš Hudák.

Expozice připomínající dílo legionáře a malíře Oty Matouška je v hotelu Kristián v Kubově Huti na Prachaticku přístupná v otevíracích hodinách restaurace.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související