Láska kudlanek je bezhlavá, doslova

27. říjen 2014

Některé dominantní ženy jsou ve vztahu ke svým partnerům, s trochou nadsázky, přirovnávány ke kudlankám. O tomto druhu hmyzu se totiž traduje, že samičky kudlanek samečkovi po kopulaci ukousnou hlavu. Věděli jste ale, že i sameček bez hlavy dokáže svou „manželskou povinnost“ plnit dál?


Třída hmyzu čítá asi 1 milion popsaných druhů. Odhaduje se, že dalších 5 až 100 milionů čeká na objevení. Bohužel kvůli činnosti člověka a jejímu vlivu na životní prostředí mnoho z těchto druhů zmizí dříve, než je naše věda objeví a popíše. Hmyz obývá všechny suchozemské biotopy včetně polárních krajin, pouští, solných či jinak chemicky předimenzovaných jezer či pramenů. Jediným biotopem, který hmyz neosídlil, je oceán. (zdroj: hmyz.net)

O životě kudlanek i jiného druhu hmyzu ví mnoho jeho chovatel Oldřich Bužga. „Táta kdysi v mládí taky chytal brouky, takže my jsme pak našli na půdě jeho starou sbírku ze studentských let a takhle jsme se dostali ke hmyzu,“ popisuje zrod svého dlouholetého bádání, které před více než 60 lety začalo zkoumáním larvy lišaje šeříkového.

Dnes se zabývá chovem strašilek, kudlanek, švábů a dalšího hmyzu. A ochotně poskytl několik dobrých rad začínajícím chovatelům. Nejen, že se hmyzu nemusíte bát a štítit se ho, ale třeba se nějaký ten šestinohý kamarád může stát vašim domácím mazlíčkem.

autor: Kateřina Hálová
Spustit audio