Ladislav Chvalkovský byl členem Olympicu a vytvořil duo Blíženci s Barborou Liškovou

14. září 2024

S baskytaristou, ale rovněž zpěvákem Ladislavem Chvalkovským, který zemřel minulou neděli v osmdesáti letech, odešel kousek historie českého rocku, ale také pop music.

Vždyť do jeho hudebního životopisu patří takové kapely jako Komety, Krystal, Rogers Band, Golem, Their Majesties nebo Olympic, jehož členem se na nedlouhou dobu stal v roce 1973 a podílel se jako baskytarista na nahrávkách oblíbených písní jako třeba Slzy tvý mámy.  

Ladislav Chvalkovský s Olympicem natočil několik písniček pro album se čtyřkou v názvu, jmenovitě Karneval, Konec konců a Jsem zvláštní.

V následující dekádě vstoupil tento muzikant do úplně jiné hudební vody, do tuzemského diskotékového popu, když vytvořil dvojici se svou manželkou, ve své době docela známou zpěvačkou Barborou Liškovou, někdejší členkou velmi dobré ostravské skupiny Bukanýři.

To duo se jmenovalo Blíženci, neboli Gemini, a zbylo po něm několik písniček vydaných na singlech. Jedna z nich v podání Ladislava Chvalkovského a Barbory Liškové, autorů Jana Hály a Vladimíra Čorta, Nikdo ti ho nepředstaví z roku 1987 dost připomíná jeden duet mnohem známější dvojice.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související