Květa Jarolímková píše verše pro děti, hry pro ochotníky i intimní lyriku

20. leden 2018

„Není to tak, že bych si sedla a řekla si, že o tom a o tom budu psát. Musí přijít nápad, který i mě často překvapí, a vlastně to mě na tvorbě baví,“ popisuje Květa Jarolímková z Nových Hradů, jak vznikají její verše.

Vedoucí novohradského Kulturního a informačního centra má na svém kontě básnickou sbírku intimní lyriky Tak trochu natruc a naschvál a najusta či řadu veršovánek pro děti, které vyšly v několika sešitech spolu s omalovánkami další jihočeské umělkyně Daniely Roulové - Plockové.

Vedle veršů píše Květa Jarolímková i divadelní hry pro místní ochotníky a také maluje. „Ono je to dáno mou povahou a vnitřním nastavením,“ definuje svou renesanční rozmáchlost. „A také mě ovlivňuje práce. Už jedenáct let organizuju kulturní program v Nových Hradech a díky tomu se setkávám s celou řadou inspirativních osobností,“ dodává.

„Na kopci vysokém jeden hrad stojí a kolem příkop je a mosty dvojí,“ začíná básnička Květy Jarolímkové o novohradském hradu určená malým čtenářům. „Zabouchej na bránu, třeba se vzbudí pověsti, příběhy, které šly tudy.“

Vyprávění Květy Jarolímkové si můžete vyposlechnout v pořadu Jihočeši.

autor: Filip Černý
Spustit audio