Kůrovec je málem dostal na kolena, teď naopak rozšířili služby a prosperují

3. prosinec 2020 15:45

Společnost Městské lesy Dačice stála ještě na začátku letošního roku před rozhodnutím, jestli začne propouštět svoje zaměstnance. Po kůrovcové kalamitě jí začaly docházet peníze. Se situací se vypořádala a dokonce musela přijmout nové lidi. 

Tisíce metrů krychlových kůrovcového dřeva vytěžili v posledních letech lesníci na Dačicku. Region je jedním z nejpostiženějších v Jihočeském kraji. Smrky tam tvořily 60% lesních porostů. Nízké výkupní ceny dřeva a s ním spojené finanční potíže dostihly i společnost Městské lesy Dačice. Ještě na začátku letošního roku to vypadalo, že ze svých osmi zaměstnanců bude muset část propustit.

Čtěte také

Výsadbu nových stromků sleduje v reportáži s odborným lesním hospodářem Kamilem Kupcem ze společnosti Městské lesy Dačice reportérka Lucie Hochmanová.

„Letos na podzim máme plán vysadit 600 tisíc sazenic, k současnému dni máme už vysazeno zhruba 520 tisíc,“ popisuje Kamil Kupec s tím, že se sází motorovým vrtákem a v dané lokalitě právě sázejí pestrou směs buku, douglasky a dubu zimního.

Takto sázejí nejen ve svých lesích, ale i jiných, o které se Městské lesy Dačice starají.

Městské lesy rozšířily služby

To je právě novinka, protože od letošního roku, kdy společnost řešila ve své činnosti takzvaně: Kudy dál.

„Byli jsme před rozhodnutím, zdali utlumit činnost a propouštět z důvodu nedostatku finančních prostředků. Nakonec jsme šli tou cestou, že nějakým způsobem hospodaříme nejen na pozemcích města Dačice, ale i na cizích pozemcích, kde tyto práce provádíme službově a jsou pro nás přínosem finančních prostředků, vysvětlil Kamil Kupec.

Začátkem roku měly Městské lesy Dačice osm zaměstnanců, teď u ní pracuje 35 lidí a obhospodařuje 2600 hektarů, přičemž vlastních je 400 hektarů. Ostatní plochy patří jiným vlastníkům, kteří si Městské lesy de facto najímají.

Služeb společnosti využívá například Daniela Bosá, majitelka lesa.

„Je to kolem osmdesáti hektarů lesa, o který se staráme ještě s partnerem. Když nebyl kůrovec, bylo všechno v pořádku. Až v roce 2017 přišel kůrovec a za dva roky jsme přišli o 90 procent lesa,“ popisuje Daniela Bosá s tím, že příval práce s tím spojené už nebyli schopno zvládat a tak oslovili městskou společnost. „Těžili, vytahali, pomohli s prodejem a dělají všechno se zalesňováním, sháněním sazenic i s oplocenkami," dodala Daniela Bosá. 

Celou reportáž Lucie Hochmanové si poslechněte online.

Spustit audio