Krumlovský hudební festival vezme publikum do Prádelny a na řadu dalších tradičních i netradičních míst

12. červen 2023

Ještě ne na spadnutí, ale pro pořadatele už za dveřmi je letošní Mezinárodní hudební festival Český Krumlov. Oficiálně bude zahájen 14. července Francouzskou nocí, v níž reflektuje pád Bastily a Velkou francouzskou revoluci. Dramaturgií navazuje na předchozí léta, ale obohacuje program o rozšířenou festivalovou zónu, předstartovní program a také spoustu nových koncertních míst.

„Letošní novinkou je rozšíření lokací. Festival se pravidelně koná na více místech a i mimo Český Krumlov. Obvykle to bývá pět, šest lokací. Letos jich je dvanáct,“ zdůrazňuje Gabriela Rachidi, výkonná ředitelka pořádající agentury.

Podle mluvčí festivalu Marie Rydlové akce zavítá na čtyři místa, která za celou historii ještě nikdy součástí nebyla. „Je to českokrumlovská synagoga, kde se odehraje koncert dechového uskupení Alinde Quintet, dále Egon Schiele Art Centrum, s houslistou Josefem Špačkem a klavíristou Miroslavem Sekerou se podíváme do českokrumlovského městského divadla a poprvé se publikum i účinkující objeví v kulturním prostoru Prádelna,“ vyjmenovává.

Prádelna leží u řeky v Hradební ulici, jak říká Marie Rydlová, na rozhraní centra Českého Krumlova a periferie. To podle ní přispívá k umělecké atmosféře místa. „Věřím, že i Egon Schiele by do takového prostoru na takovou událost zavítal. Je to trošku alternativní, někdy až punkový prostor, probíhají tam výstavy, bigbeatové koncerty, tohle bude první klasika, která se tam uskuteční,“ komentuje.

Koncert v českokrumlovské Prádelně nazvali pořadatelé Mimořádné spojení. „Nejenom pro spojení klasické hudby s tímto prostorem, ale také pro vystoupení slovenského smyčcového kvarteta Mucha v kombinaci s Vladimírem Kulíškem, který se zabývá pantomimou. Bude to hned několik mimořádných propojení,“ popisuje mluvčí festivalu.

Čtěte také

Hudbu letos už pořadatelé zavedli i na socialistické sídliště, programovým bodem, který festivalu rovněž předchází, bude českobudějovická část v rámci Dne hudby a akce Bonjour České Budějovice. „A největší předehrou, která vyvrcholí zahajovacím koncertem, budou desetidenní mistrovské kurzy s baletním ansámblem Jiřího Bubeníčka, který na zahájení vytvořil několik originálních choreografií,“ dodává Marie Rydlová.

Hvězdami z hudebního nebe pak letos podle ředitelky Gabriely Rachidi jsou klavírista Alexander Melnikov, který vystoupí v rámci zahajovacího víkendu, česká sopranistka Zuzana Marková, která nedávno absolvovala turné s Andreou Bocellim, Charles Castonovo, významný tenorista z USA, nebo pěvkyně Simona Šatorová.

„Zavítá k nám také slavný houslista Vadim Guzman, který bude mentorem a hvězdou večera s názvem Vadim Guzman a mladí talenti. Už třetím rokem totiž zveme do Českého Krumlova vítěze talentové soutěže Virtuosos V4+,“ doplňuje Gabriela Rachidi.

Celý rozhovor s Gabrielou Rachidi a Marií Rydlovou o Mezinárodním hudebním festivalu Český Krumlov si poslechněte online.

Spustit audio

Související