Že jsem vodňanská, je výhodou, míní kronikářka Vodňan Kateřina Mašlová

27. únor 2021

Bez nadšení a bez zájmu se kronika psát nedá, musí ji vést člověk, který chce po sobě něco zanechat pro budoucí generace, uvažuje dále kronikářka. 

Před setkáním si mě „prolustrují“

Pokud Kateřina Mašlová žádá vodňanské lidi o rozhovor do kroniky, soukromé osoby nebo zástupce spolků či institucí, stává se, že si zjišťují přes známé, zda je skutečně tou kronikářkou. Aby zachytila jejich vyprávění, někdy používá diktafon, z něhož pak zvukový záznam přepisuje.  Zapíná ho opravdu jen občas, to když mluví s pamětníky. „Lidé se totiž většinou seknou a nemluví přirozeně. Jsou méně otevření. Vůbec přesvědčit je, aby vyprávěli o sobě a že má smysl jejich výpověď zachytit, je velmi těžké. Navíc se obávám, že mi rozhovor odřeknou, když je budu chtít nahrávat,“ vyjmenovává kronikářka úskalí jinak výhodného využití diktafonu.

Nanejvýš nepříjemné jedenkrát bylo, když Kateřina Mašlová zapisovala rozhovor s respondentem na papír, ze kterého pak vyprávění pečlivě přepsala do počítače, a s vědomím toho, že má rozhovor zaznamenaný v počítači, papír vyhodila. „A po několik dnech jsem zjistila, že v počítači není.“

Rybářské slavnosti stroze i pestře

Každoroční velkou městskou událost Rybářské slavnosti zachytí do kroniky ve stylu holé informace a do přílohy ke kronice zařadí novinové výstřižky, které je popisují zevrubně. Plakáty a fotografie i případná videa z Rybářských slavností rovněž zakládá do přílohy. „Jednoduchý záznam v kronice o veřejném dění tak poslouží zájemcům třeba za 300 let jako odrazový můstek k dalšímu studiu toho, čím jsme žili ve Vodňanech my, kdy otevřou přílohu, ve které najdou rozličné podrobnosti,“ vysvětluje způsob vedení kroniky Kateřina Mašlová s důrazem na to, že touto cestou se budoucím čtenářům dostane víc než jen zápis z její strany.

Účinek mírně proteplující

Podobně postupuje při psaní rozhovorů s lidmi do kroniky, kdy do přílohy k jejich fotografiím přikládá i nejrůznější předměty, které se k dotazovaným váží. Kupříkladu vodňanský sběratel piv vedle toho, že shromažďuje etikety, tácky, půllitry… také si vede evidenci piv. „Každé pivo degustuje a to, jak vnímá barvu, chuť, proměnu pěny toho kterého piva, zapíše do sešitu. Mohla jsem část jeho sešitu okopírovat,“ říká Kateřina Mašlová. A z kopie, kterou vyndala z přílohy, ocituje několik slov sběratelova pivního pozorování: „Pěna při snižování své výšky zanechává na stěně sklenice poměrně husté nepravidelné krajkoví.“

autor: Český rozhlas České Budějovice
Spustit audio