Kris Kristofferson – Kristofferson (1970)

1. listopad 2023

Kris Kristofferson je bezpochyby velikým vzorem už několika generacím countryových pokračovatelů písničkářského řemesla. Také on kdysi dávno začínal jako bezejmenný muzikant, který si své místo na slunci musel poctivě oddřít.

Příběh Kristoffersonova prvního alba, na němž se z autora píšícího pro jiné změnil ve zpěváka vlastních písní, nás čeká v pořadu Kulatá muzika.

Vzhledem k bohaté a dlouhé kariéře i diskografii je z dnešního pohledu trochu s podivem, že Krisovo debutové eponymní album, ač nabité velmi dobrými písničkami, zpočátku žádný přehnaný zájem publika nevyvolalo.

Jeho skladby sklízely ještě nějakou dobu větší aplaus v podání jiných interpretů, jako byli třeba Ray Price, Waylon Jennings, Bobby Bare či Johnny Cash. Docenil jej až čas a mimoděk se tím opět potvrdilo, že dobré věci se v jeho běhu neztratí.

autor: Martin Schuster | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Billy Joel – Piano Man (1973)

    Mikrofon a piano. To jsou dvě hudební rekvizity, o které se opírá kariéra jednoho z historicky nejúspěšnějších amerických popových skladatelů a zpěváků Billyho Joela.

  • Michael Jackson – Thriller (1982)

    Osudy dětských muzikantských hvězdiček bývají různé. Většinou skončí v zapomnění, občas jejich popularita přeroste práh dospělosti, někdy však se dotknou popového nebe.

  • The Eagles – Desperado (1973)

    V hudební půlhodince Kulatá muzika budeme tentokrát podávat vybrané menu. Zavzpomínáme totiž na skupinu výjimečnou z mnoha hledisek. Už jenom pro její stylový záběr.