Krev s negativním Rh faktorem je žádaná prakticky pořád. Dlouhodobě ale chybí prvodárci

17. leden 2024 08:22

Některé krevní skupiny, především s negativním Rh faktorem, chybí na jihu Čech. Jinak ale obětaví dárci kolem Vánoc a Nového roku zásobili transfuzní oddělení českobudějovické nemocnice dostatečně. A nezabránila jim v tom ani respirační onemocnění.

„Rozhodli jsme se se skauty jít darovat krev společně. Bylo to super, byli tu moc příjemní zdravotníci a mám radost z dobrého skutku,“ říká Tomáš, který daroval krev poprvé.

Dlouholetým dárcem je Ondřej. „Chodím asi deset let. Už je to takový zvyk. Když zrovna nemůžu darovat, tak mi to chybí,“ dodává.

Plazmu daruje Jan Novotný. „Já chodím už delší dobu dávat krev, mám B pozitivní, ale mojí skupiny teď mají docela dost, tak mi nabídli, že bych mohl darovat plazmu,“ vysvětluje.

V českobudějovické nemocnici aktuálně schází hlavně krevní skupiny s Rh negativním faktorem. „Aktuálně jsme na tom po Vánocích docela dobře, máme pouze menší nedostatek krevní skupiny B negativní. Aktuální potřeba se odvíjí podle úrazů a chronických onemocnění,“ upřesňuje primář transfúzního oddělení Vít Motáň.

Čtěte také

Krve s negativním Rh faktorem bývá tradičně méně. „Je pouze patnáct procent lidí s Rh negativním faktorem. Tato krev je žádaná prakticky pořád, protože ji můžeme dávat i Rh pozitivním,“ připomíná primář.

Stále a dlouhodobě ale chybí prvodárci. „Demografická křivka je neúprosná. Dárci ubývají rychlejším tempem, než přibývají, protože krev lze darovat pouze do zhruba 65 let. Na tom je potřeba neustále pracovat,“ doplňuje Vít Motáň.

Při plánování návštěv dárcům pomáhá krevní barometr, který ukazuje, jaké skupiny aktuálně nejvíc schází. Lidé ho najdou na webových stránkách nemocnice.

Spustit audio

Související