Krčín bude mít sochu na hrázi Světa

18. červenec 2003

Čtyři století od úmrtí slavného stavitele rybníků Jakuba Krčína chystají třeboňští radní tomuto velikánovi vystavět pomník. Socha v životní velikosti bude stát na hrázi rybníka Svět. O její podobě mohou rozhodnout účastníci veřejné soutěže.

Město původně vloni vybralo dva návrhy od akademických sochařů Jana Přikryla a Josefa Nálepy a veřejně je vystavilo, aby si občané mohli vybrat. Podle místostarosty Zdeňka Mráze však nebyla anketa tak reprezentativní, aby bylo možné rozhodnout. Proto se město rozhodlo vyhlásit novou veřejnou soutěž, jejíž uzávěrka je 1. září. Plastika by měla být odhalena v červenci roku 2004, kdy uplyne 400 let od Krčínovy smrti, a zároveň by slavný rybníkář tento měsíc oslavil 469. narozeniny. Radnice na sochu vyčlenila 700.000 korun. Krčínova podobizna bude stát paradoxně na hrázi rybníka Svět, jehož výstavba byla velmi dramatická. Stavitel ho původně nazval Nevděk, protože třeboňští konšelé i občané nebyli rádi, že se u města staví. Nové vedení radnice však chce Krčínovi vzdát hold i za loňské povodně, kdy hráz vydržela bez větší újmy a ochránila město před více než stoletou vodou.

Český šlechtic Jakub Krčín z Jelčan a Sedlčan (1535-1604) je znám jako významný rybníkář. Od roku 1562 působil jako krumlovský purkrabí, od roku 1569 pak jako regent rožmberských panství. Dokončil jihočeský rybniční systém, vybudoval Rožmberk (1584- 1589), tehdy největší rybník v Evropě, rybník Svět (1571-1573) a další. Zakládal také nové dvory, ovčíny a pivovary.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio