Kraj chce přispět žákům na lyžařské kurzy. Někteří ředitelé program kritizují

24. leden 2019 14:13

Umožnit lyžařský kurz i rodinám s nižšími příjmy. To je hlavní cíl dotačního programu, který letos poprvé vypsal Jihočeský kraj. Je určený pro střední školy a vedení kraje na něj vyčlenilo deset miliónů korun.

Rodiče dítěte, nebo přímo dospělý žák, můžou dostat příspěvek ve výši až pět tisíc korun. Ředitelé některých středních škol by ale peníze uvítali jinde. Vadí jim také administrativa, která je s dotačním programem spojená.

„Samozřejmě jakýkoliv příspěvek vítám, protože je dobré do škol investovat, určitě dává i smysl investovat do sportu, ale osobně zas tak velký přínos v celém tom dotačním programu nevidím,“ říká Jaroslav Koreš, ředitel českobudějovické Střední průmyslové školy strojní a elektrotechnické.

Zde o dotaci požádalo šest žáků, na lyžařský kurz jich pojede celkem 140. „V současné době je velký nedostatek lidí, kteří by byli schopní a ochotní učit odborné předměty, jsou docela dost finančně znevýhodnění oproti komerční sféře, takže přemýšlím nad tím, že když je možno sehnat deset milionů na podporu lyžařských kurzů, tak by mělo být reálné sehnat deset milionů na podporu odborných učitelů,“ dodává Jaroslav Koreš.

Dotační program naopak přivítali na gymnáziu Jana Valeriána Jirsíka v Českých Budějovicích. O příspěvek si zažádalo 45 žáků.

Ředitel školy Jaroslav Pustina si velký zájem vysvětluje tím, že rodiče dostali včas všechny potřebné informace. „My jsme se snažili, aby informace byly úplné, aby věděli, že program je určen pro rodiny, pro něž by financování lyžařského kurzu bylo určitým zásahem do rodinného rozpočtu, a aby nám potom napsali žádost,“ popisuje ředitel Jaroslav Pustina.

Na Jirsíkově gymnáziu navíc podobná finanční podpora funguje už delší dobu. „Máme ve škole sdružení rodičů, a pokud rodiče jednotlivých studentů mají pocit, že nemůžou ufinancovat nějakou aktivitu, tak mohou požádat i sdružení, aby jim poskytlo nenávratnou nebo bezúročnou půjčku. Někteří rodiče toho využívají,“ uvádí Jaroslav Pustina.

Naučit dítě lyžovat? Většina rodičů tento úkol nakonec přenechá instruktorům

Lyžařská škola, děti, lyžování, výuka. Ilustrační foto

Lyžuju dobře, naučím je to sám. Právě tohle si říká hodně rodičů, kteří se chystají vyrazit se svými dětmi poprvé na hory. Druhou možností je svěřit dítě do péče profesionálních instruktorů lyžování.

Jihočeská hejtmanka Ivana Stráská dotační program hájí. Lyžařské kurzy mají podle ní i sociální rovinu, protože se na nich třídní kolektiv utužuje. „Na jedné straně je v osnovách, že lyžařské kurzy jsou povinné, na druhou stranu víme, že téměř polovina studentů se dneska lyžařského výcviku neúčastní. A důvody jsou zcela zjevně ekonomické, protože to není pro rodinu vůbec levná záležitost,“ komentuje.

Kritiku kvůli výši vyčleněných peněz na dotaci proto odmítá. Pokud se letos program osvědčí, kraj by ho v příštím školním roce mohl zavést i pro základní školy.

„My jsme tam spíše dali tu částku, aby skutečně byla rezerva, pokud zájem bude. Pokud nebude, umíme s tím pracovat. Samozřejmě, že můžu vždycky říct, že peníze jsme mohli dát támhle a ne onam, ale to je věc názoru. Ten grantový program je balónek, který je vypuštěný a ukáže, jestli je potřeba,“ doplňuje Ivana Stráská.

O výši příspěvků pro jednotlivé žáky krajský úřad rozhodne do 30. dubna.

Spustit audio

Související