Kouzlo jara, Na Zlatém potoce, Ach, cestičko. Dechovkové pozvánky na akce a dvoje sedmdesátiny

6. duben 2023

V úvodu Dechovkovinek vás pozveme na dvě akce. Už na Velký pátek – tedy poněkud neobvykle – se koná velikonoční zábava v kulturním domě v Chýnově. Od 20 hodin zde bude hrát a zpívat malá kapela Koláříci. Při písničkách od Babouků si můžete zazpívat i zatančit o velikonoční neděli v Zahájí na Českobudějovicku. Tradiční velikonoční zábava zde začne už v 17 hodin a potrvá do půlnoci.

Jádro malé kapely Koláříci tvoří bratři Petr a Aleš Kolářovi. První je kapelníkem a druhý zpěvákem Keramičky. Populární kapela z Táborska vás v Dechovkovinkách pozdraví polkou Vladislava Sudy Kouzlo jara. Na starší nahrávce jistě poznáte hlasy manželů Drahomíry a Josefa Duškových.

V sobotu 15. dubna uspořádá Libkovanka v kulturním domě v Častrově už devátý ročník Libkovankafestu. Bude na něm křtít své nové album plné polatovských písniček, které se podle známé polky jmenuje Zelená se, zelená. Písničky z něj postupně představujeme. Tentokrát bude mít premiéru mazurka Karla Polaty s textem Josefa Sovy Na jahodách. Zpívají Jakub Jírů a Kateřina Fialová.

U častrovského Libkovankafestu ještě zůstaneme. Je třeba zmínit, že kapelou, kterou Libkovanka na 15. dubna pozvala, bude Krajanka Václava Hlaváčka. Ta se bude s Libkovankou střídat od 19. hodiny večerní až do jedné hodiny po půlnoci. V Dechovkovinkách se představí Souvenirem, což je směs valčíků Karla Vacka. Sestavil ji a upravil Josef Kučera. Zpívá čtveřice sólistů – Ivana Töröková, Vratislav Velek, Brigita Hlaváčková a Jiří Škvára.

Čtěte také

7. dubna oslaví sedmdesátiny bubeník Zdeněk Švec ze Strunkovic nad Blanicí. Bubnoval s mnoha kapelami, například s prachatickou Lesankou nebo původní Netoličkou. Občas vypomohl Baboukům a hraje stále, momentálně s vodňanskou dechovkou a příležitostně s menšími partami. Zdeněk je z bubenické rodiny, jeho bratr Václav je též bubeník. Špičkovými bicisty jsou i Václavův syn a vnuk. A v rodině Zdeňka Švece se v muzikantské tradici pokračuje též. Zdeňkovi přejeme pevné zdraví a stálou veselost a po původní Netoličce posíláme krásnou orchestrální polku Jana Hrubeše Na Zlatém potoce.

Sedmdesátníkem se ve čtvrtek 6. dubna stal Jiří Štrunc, dlouholetá opora jihočeského folkorního souboru Úsvit. I jemu posíláme přání pevného zdraví a posluchačům lidovou píseň v úpravě Miroslava Stechera Ach, cestičko. Zpívá jubilant Jiří Štrunc.

Poslední pozvánka patří především příznivcům koncertní dechové hudby. Velký dechový orchestr České Budějovice zve na svůj Večer filmových a muzikálových melodií, který se bude konat ve středu 12. dubna v Kulturním centru Panorama v Hluboké nad Vltavou. S orchestrem se představí sólisté Sabina Fischerová a Josef Falta, taktovku v 18 hodin pozvedne dirigent Vít Zuzák.

Dechovinky uzavře kapela Gloria, kterou vede Zdeněk Gurský, Velikonoční polkou Antonína Orsága.

Spustit audio

Související