Kontaktní centrum Prevent pomáhá na jihu Čech už dvacet let

16. duben 2019 11:33

Odbornou pomoc pro děti a mládež, služby pro lidi závislé na návykových látkách nebo podporu pro pěstounské rodiny nabízí Jihočechům už dvacet let nezisková organizace Prevent 99. Ze studentského nápadu vyrostla v organizaci se 60 stálými zaměstnanci.

Tradici mají v kraji tři kontaktní centra. To českobudějovické se nachází v ulici Skuherského.

„Hlavní službou je výměnný program pro injekční uživatele drog, ale přibližně před třemi lety jsme rozšířili služby pro osoby, které jsou závislé na alkoholu nebo nelegálních návykových látkách, takže naše cílová skupina je trochu širší,“ říká Lukáš Schmidt, který tu už sedm let působí jako kontaktní a sociální pracovník.

Vchod pro klienty není příliš nápadný. Návštěvník vystoupá sedm schodů a ocitne se ve vstupním prostoru, kde může využít výměnný program. Klienti, kteří se vrací pravidelně, mají přidělený specifický anonymní kód.

Kontaktní centrum Prevent České Budějovice

Služby Preventu více než rok využívá Jarda. „Umyji se tu, dám si kafe a posedím hodinu v teple. Pomáhá mi to, chodím rád,“ popisuje.

Po celý den je zájemcům dostupný výměnný program, v 11 hodin se navíc otevírá takzvaná kontaktní místnost. „Klienti mohou přijít, pobýt tu hodinu v teple, mohou jít na počítač nebo si jenom popovídat,“ upřesňuje Lukáš Schmidt.

Kontaktní centrum Prevent v Českých Budějovicích je otevřené v pondělí, středu a pátek od 9 do 17 a v úterý a čtvrtek od 8 do 16 hodin.

autor: Mária Pfeiferová
Spustit audio

Související