Poslední záchranu před odebráním dětí nabízí Dětské centrum ve Strakonicích

15. červenec 2018 08:12

Přibývá rodičů, kteří v Dětském centru Jihočeského kraje ve Strakonicích absolvují pobytový program sociální rehabilitace. Z dvou pokojů tu rozšířili kapacitu na pět a je to stále málo.

Sociální rehabilitace je totiž pro rodiče, kteří nezvládají péči o dítě, poslední možností před jeho odebráním sociálkou.

„Tady negativa prostě nejsou. Já můžu děkovat Bohu, že tohle zařízení existuje,“ říká jedna z klientek.

„Pomohli mi v situaci, kdy jsem spoléhala na to, že mám babičku a že ona s nimi půjde ven. Tady jsem začala znovu žít. Předtím jsem se uzavírala doma na gauči, jenom jsem seděla, tady jsem se naučila, že musím s dětmi ven. Určitě je to i pro mě dobré,“ dodává druhá klientka.

„Já jsem se naučila novému životu bez drog a je to úplně jiný pohled. Učím se tu denní režim, vstávání a tak dále,“ popisuje třetí klientka.

Janu, Moniku a Michaelu spojuje na pár měsíců společná herna, kuchyň a chodba a také strach, že pokud se nenaučí pečovat o své potomky, přijdou o ně.

Poslední možnost před odebráním dítěte. Centrum ve Strakonicích zachraňuje rodiny

Matka s kočárkem

Na jihu Čech přibývá rodičů, kteří v Dětském centru Strakonice absolvují pobytový program sociální rehabilitace. Ten je pro mámy, táty i další rodinné příslušníky poslední možností před odebráním dítěte sociálkou.

Nastavit správný denní režim pro děti, naučit je základním návykům, jako je hygiena nebo příprava jídla, jim pomáhá i sociální pracovnice Jindřiška Němejcová. „Naším základním cílem je, aby maminky odcházely soběstačné. Učíme je vařit, pečovat o miminka i větší děti, hospodařit s penězi, protože to je také někdy problém, zajistit i volnočasové aktivity pro děti,“ vysvětluje.

Na půl roku tak změnila bydliště například sedmatřicetiletá Monika, která je ve Strakonicích s osmiletou dcerou Monikou a třináctiměsíčním synem Tomášem. Její příběh není typický – příčinou neschopnosti postarat se o děti je morbidní obezita.

Délka sociální rehabilitace je obvykle půl roku, ale může být i delší. Nemůže ale nahrazovat azylové bydlení.

autor: pfr
Spustit audio

Související