Koncerty, ale i zážitky nabízí mladým hudebníkům festival Concertino Praga

12. červen 2018 10:12

Koncertem vítězů v Českém Krumlově začal jihočeský festival Concertino Praga. Až do pátku se na něm představí laureáti stejnojmenné mezinárodní rozhlasové soutěže.

Evropští hudebníci, kterým ještě nebylo 18 let, ale stihnou mnohem víc, než jen vystoupení. Třeba jízdu parním vlakem nebo prohlídku českokrumlovského zámku.

Violistka bulharského kvarteta Sirma Baramova potvrdila, že koncert v Maškarním sále byl pro hudebníky velkým zážitkem a zároveň obrovskou zkušeností.

Její kolega violoncellista Syon Najman je z jižních Čech unešený. Líbí se mu krásná příroda a velmi přátelští lidé. Krumlovský zámek, který měl možnosti si prohlédnout, je podle něj úžasným spojením kultury a historie.

Parní vlak přivezl Concertino Praga do jižních Čech

Absolutními vítězi 52. ročníku rozhlasové soutěže Concertino Praga se stali bratři Bence a Márton Bubregovi z Rakouska. Mladí talentovaní muzikanti mají za sebou debut v newyorské Carnegie Hall ve či vídeňském Konzerthausu.

V neděli vyjel z Jindřichova Hradce parní vlak s výjimečnými cestujícími. Vezl totiž nadané mladé hudebníky z několika evropských zemí. V rámci jízdy došlo na tři hudební vystoupení vítězů prestižní rozhlasové soutěže Concertino Praga.

Během jihočeského festivalu mladí lidé každý večer koncertují. Přes den ale mají šanci poznat města a památky jižních Čech. „Letos jsme zařadili jízdu úzkokolejkou, kdy jsme ve spolupráci s Jindřichohradeckými místními drahami vypravili parní vlak Concertino Praga. Děti hrály na nádražích a dokonce nezavřely futrály ani ve vlaku, takže celou cestu znělo muzicírování,“ dodala producentka festivalu Simona Hopfingerová.

Českokrumlovský zámek je dlouhodobým hostitelem jihočeského festivalu Concertino Praga. „Je to festival pro lidi a my v rámci správy zámku vítáme, když ty akce mají srdíčko, duši, když se to nedělá pro peníze, ale pro lidi. To je ten důvod, proč Concertino Praga u nás funguje a je i na dalších jihočeských objektech,“ komentoval Milan Antoš ze správy zámku.

V úterý večer vystoupí mladí hudebníci v Bechyni, ve středu v Třeboni a v pátek v Jindřichově Hradci.

autor: pku
Spustit audio

Související