Ve Slovanském domě vystoupí vítězové rozhlasové soutěže Concertino Praga

7. červen 2018

Český rozhlas Vltava vysílá ve čtvrtek 7. června od 19 hodin v přímém přenosu koncert laureátů 52. ročníku Mezinárodní rozhlasové soutěže mladých hudebníků Concertino Praga. Letos se soutěž konala v oboru komorní hra a v pražském Slovanském domě se představí šest nejlepších souborů.

„Soutěž Concertino Praga je určena začínajícím mladým interpretům do 18 let. V tříletém cyklu je soutěž střídavě vypisována v oborech housle, klavír, violoncello a kytara, dále pro dechové nástroje flétnu, hoboj, klarinet, fagot a trubku, nebo v oboru komorní hra v obsazení duo až kvinteto. Časově jí předchází Národní rozhlasová soutěž Concertino Praga, ve které porota vybírá nejlepší kandidáty, kteří do mezinárodního klání postoupí a Českou republiku zde reprezentují. Letos soutěžily komorní soubory,“ říká producentka soutěže Simona Hopfingerová.

VIDEO: Bartókův Koncert pro orchestr, jeden z pilířů symfonického repertoáru 20. století

Symfonický orchestr Českého rozhlasu, Marek Šedivý – dirigent, Tomáš Jamník – violoncello

Béla Bartók, světově proslulý maďarský hudební skladatele 20. století, výborný klavírista a uznávaný hudební vědec, žil od roku 1940 v exilu v USA, kde také složil Koncert pro orchestr. Dirigent Marek Šedivý spojil své síly s vítězem mezinárodní soutěže Pražského jara, violoncellistou Tomášem Jamníkem a toto dílo společně s rozhlasovými symfoniky zahráli v Rudolfinu. 

Mezinárodní porota v čele s violoncellistou Michalem Kaňkou hodnotila celkem 19 nahrávek, které reprezentovaly 10 zemí - Bulharsko, Českou republiku, Lotyšsko, Maďarsko, Německo, Polsko, Rakousko, Rusko, Slovinsko a Ukrajinu. Na koncertě se představí absolutní vítěz - „Duo Bubreg“ z Rakouska - sourozenci Bence /benc/ a Márton /márton/ Bubregovi, kteří studují na Tyrolské státní konzervatoři v Innsbrucku a na Mnichovské hudební akademii. Druhou cenu obdrželo „Duo Gráf – Martinka“ tvořené šestnáctiletým violoncellistou Jakubem Willamem Gráfem a sedmnáctiletým klavíristou Filipem Martinkou, kteří studují na Gymnáziu a Hudební škole hlavního města Prahy.

Na koncert vítězů ve velkém sále Slovanského domu ve čtvrtek 7. června 2018 naváže tradiční Jihočeský festival Concertino Praga. Laureáti vystoupí v koncertních sálech nebo zámcích čtyř měst (Český Krumlov, Bechyně, Třeboň a Jindřichův Hradec) v termínu od 11. do 15. června.

Soutěž Concertino Praga 2018 se uskutečnila pod záštitou Jihočeského kraje, Ministerstva kultury ČR, Nadace Bohuslava Martinů, Nadace Českého hudebního fondu, Nadace Život umělce, OSA, Státního fondu kultury.

Jakub William Gráf – violoncello (*2001) a Filip Martinka – klavír (*2001) 

Jakub a Filip jsou studenty Gymnázia a Hudební školy hl. m. Prahy, Jakub ve violoncellové třídě Mirko i Martina Škampových a Filip u profesorky klavíru Libuše Tiché. 
Jakub je držitelem cen z Violoncellové soutěže Jana Vychytila (vícekrát 1. cena), z mezinárodní Heranovy violoncellové soutěže (Ústí nad Orlicí, 1. cena 2017) a z mezinárodní soutěže Pro Bohemia (Ostrava, 1. cena a titul Laureáta 2017). Jako držitel 1. ceny a ceny Absolutní vítěz v soutěži Pražské komorní filharmonie (2016) vystoupil jako sólista s koncertem C. Saint-Saënse pod taktovkou L. Svárovského. 
Filip získal ocenění na mnoha soutěžích. K těm významnějším patří Národní soutěž ZUŠ ČR (1. cena 2014), Broumovská klávesa (1. cena 2016) a Soutěžní přehlídka konzervatoří a hudebních gymnázií ČR (1. cena 2016). V roce 2017 vystoupil s houslovým virtuózem V. Hudečkem na Svátcích hudby v Praze. 
Jakub a Filip spolu hrají od září roku 2016. V srpnu 2017 vystoupili jako duo na žamberském Festivalu Harriet Parish. 

autor: Daniel Jäger
Spustit audio