Parní vlak přivezl Concertino Praga do jižních Čech

11. červen 2018

V neděli vyjel z Jindřichova Hradce parní vlak s výjimečnými cestujícími. Vezl totiž nadané mladé hudebníky z několika evropských zemí. V rámci jízdy došlo na tři hudební vystoupení vítězů prestižní rozhlasové soutěže Concertino Praga.

Atraktivní jízda parním vlakem zahájila tradiční jihočeské turné 52. ročníku přehlídky, která už mnoho let náleží k nejvýznamnějším událostem svého druhu a kterou pořádá Český rozhlas. Letos soutěžily komorní soubory.

Koncert laureátů, který je vlastním hudebním zahájením, se ale odehrál už ve čtvrtek 7. června ve velkém sále Slovanského domu v Praze a od pondělí 11. června se vítězové letošního Concertina Praga rozjíždějí postupně do čtyř malebných jihočeských měst a jejich krásných historických objektů – do Českého Krumlova, Bechyně, Třeboně a sídelního Jindřichova Hradce,  kde bude festival v Rytířském sále tamního zámku slavnostním koncertem zakončen.

Mezinárodní porota poslouchá nahrávky anonymně

Concertino Praga je od svého vzniku koncipováno jako mezinárodní soutěž a ve světě má velmi dobrou reputaci i kvůli své objektivitě. Mezinárodně složená porota poslouchá nahrávky mladých instrumentalistů do osmnácti let anonymně, a porotce netuší, kdo stojí za snímkem, který je právě přehráván. Tím je vyloučeno jakékoli ovlivňování výsledků, ale zároveň se potlačují nehudební, třeba vizuální vjemy.  Jihočeské turné, jehož duchovním otec byl skladatel a rozhlasový redaktor Viktor Kalabis, se letos koná popadesáté.

Letos se absolutními vítězi stali bratři Bence a Márton Bubregovi z Rakouska. Mladí talentovaní muzikanti maďarského původu a naturelu  mají za sebou debut v newyorské Carnegie Hall či vídeňském Wiener Konzerthaus. Vedle bratří Bubregů  se na jihu Čech představí také vítězové kategorie trio – Trio Illimitato z Německa, spolužáků střední školy Schlossbelvedere, kteří se troufnou na experimenty  Karlheinze Stockhausena!  Mezi dalšími účinkujícími budou dále nositelé druhých cen - Trio Bacewicz z Polska, Codam String Quartet z Bulharska a Woodwind Instruments Quintet z Ruska.

Českou republiku zastupuje kromě jiných duo Jakub William Gráf (violoncello) a Filip Martinka (klavír) se „stříbrnou“ příčkou v kategorii Duo.

„Poslouchat mladé interprety je neuvěřitelný zážitek. Obdivuji jejich svěží, soustředěný výkon. Je znát, že do něj dávají celé své srdce,“ říká generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral. A tato slova jsou velmi dobrou pozvánkou k návštěvě jednotlivých koncertů letošního jihočeského turné festivalu Concertino Praga, které kromě nepochybně špičkových hudebních výkonů nabídne pozoruhodné nástrojové kombinace saxofonu s klarinetem nebo třeba akordeonu, kytary a flétny jako v případě vystoupení vítězů z Rakouska a Německa.

Podobně  jako v minulých letech jihočeské koncerty natáčí posádka českobudějovického rozhlasového studia  a záznamy  budou v červencových dnech na programu stanice Českého rozhlasu Vltava, přičemž páteční  jindřichohradecké finále z Rytířského sálu bude vysíláno v přímém přenosu.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.