Koncert na utajeném místě ozdobí světová premiéra violoncellového koncertu

10. listopad 2017

Další ze série takzvaných Utajených koncertů připravuje na páteční večer Jihočeské divadlo v Českých Budějovicích. Diváky opět vezme na zatím neznámé místo, které obvykle není kulturním nebo společenským sálem.

Tentokrát bude koncert obzvlášť slavnostní - ve světové premiéře na něm zazní violoncellový koncert hudebního skladatele Maria de Rose.

Diváci nasednou do autobusů a nevědí, kde je cíl jejich cesty. Utajený koncert už v minulosti zněl třeba v letištním hangáru nebo v tovární hale. „Tentokrát jsme mu dali podtitul Energico con temperamento, což je částečně indicie. Zahrajeme Musorgského Obrázky z výstavy v Ravelově orchestraci, což vyžaduje veliký orchestr, stejně tak Ravelovo Bolero,“ napovídá šéf opery Jihočeského divadla Tomáš Studený.

A na utajeném místě zazní i světová premiéra koncertu pro orchestr a violoncello Maria de Rose, který je dirigentem a zároveň hudebním ředitelem orchestru Jihočeského divadla. „Tu skladbu jsem věnoval Václavu Žákovi, našemu koncertnímu mistru. Je skvělým interpretem, a tak jsem mu napsal skladbu, která ukazuje, co všechno je možné na violoncello zahrát. Pak jsem hudební motivy rozepsal a zinstrumentoval pro orchestr. Je to koncert o pěti větách, přičemž první, třetí a pátá jsou rychlé a druhá a čtvrtá pomalé,“ popisuje Mario de Rose.

Prostor, ve kterém pátý Utajený koncert zazní, navíc ozdobí výtvarné práce dětí. „Se základní školou v Dukelské ulici jsme se dohodli, že by skladba Obrázky z výstavy mohla zpětně inspirovat obrázky, které by nakreslily děti. To se podařilo, takže tam budou výtvarné práce vystavené,“ dodává Tomáš Studený.

První autobusy s posluchači vyjedou od Jihočeského divadla v pátek 10. listopadu v 19 hodin.

autor: pku
Spustit audio