Kedlubna je nedoceněná zelenina, říká kuchař Petr Stupka

20. červen 2024

Kuchařská kouzla se v tomto vydání magazínu budou týkat jarní zeleniny. Čarování nabídne šunkové kedlubny, speciální polévku ze Švýcarska a jahodový koláč s kokosem. Chybět nebude ani hrášek, fenykl a ani kousek krásně upečeného masa.

Při poslechu Kuchařského čarování už si můžete zároveň připravovat ingredience k receptu, který je sladkou tečkou tohoto dílu. 

Jahodový koláč s kokosem je velmi jednoduchý koláč, který zvládnou upéct i děti. Stačí jen odměřit několik hrnků surovin, zamíchat dát upéct.

Ingredience
  • 1 hrnek krupicového cukru, prošlehejte se dvěma vejci, ½ hrnkem oleje a jedním hrnkem mléka
  • 2 hrnky polohrubé pšeničné mouky smíchejte s jedním práškem do pečiva a následně vše zapracujte do tekuté předem připravené směsi

Plech nebo jinou nádobu na pečení potřete máslem a vysypejte vrstvou mletého kokosu a na tuto vrstvu vlijte připravené řídké těsto

Na jeho povrch rozložte očištěné a pokrájené jahody (cca 2 hrnky i víc).

Hrnek strouhaného kokosu smíchejte s ½ hrnku moučkového cukru a směs rozsypte stejnoměrně po povrchu koláče

Pečte v předehřáté troubě při teplotě 170 stupňů přibližně 20 minut (záleží na vrstvě těsta)

Ještě horký koláč polijte šlehačkou ke šlehání (250 ml), nechte zchladnout a podávejte.

Kokosový koláč
autor: Petr Stupka
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.