Když se starosta zeptal, co znamená koleda, museli koledníci odpovědět: Křížová cesta Pána Ježíše

14. únor 2021

Den premiéry tohoto Vltavínu připadá na 14. února 2021, což je letošní Masopustní neděle a následně v úterý masopustní veselí vrcholí. Přesněji řečeno, bylo tomu tak. Letos je to ze známých koronavirových důvodů jinak. Masopustní průvody ani společné radovánky nejsou. Ale od toho máme archív a masopustní nahrávky, které jsme za dob, kdy to bylo možné, pořídili a tak si je teď připomeneme.

Na začátku února 2015 jsem natáčel masopustní průvod a koledu v Kaplici, tedy nedaleko jihočesko-rakouských hranic. Záznam, který uslyšíte na začítku Vltavínu, začíná tím, jak starosta Kaplice Pavel Talíř uvítá koledníky a dle tradice je vyzpovídá, aby věděl, jestli jim to koledování vůbec povolí. To natáčení a záznam jsou pro mě spojené se vzpomínkou, když jsem asi dva tři týdny poté šel k zubaři a sestřička mě uvítala slovy: Pane redaktore, vy jste měl tak krásnou reportáž od nás z Masopustu v Kaplici, my jsme si ji tak rádi poslechli. Takže po tomto uvítání mi posezení v zubařském křesle ani nevadilo.

Zajímavé na té reportáži je také to, co zazní ke konci, jak to bylo prorocké, počkejte si na to, poznáte sami, co tím myslím.

Milevské Muzeum maškar...

...najdete přímo na náměstí. Vévodí mu maškarní průvod sestavený z figurín různých masek. Některé z nich jsou dokonce originály, které se do masopustního maškarního reje zapojily už za první republiky.

Redaktor Zdeněk Zajíček v masopustní masce

„Mezi ty nejstarší patří například babka s kamerou,“ upozorňuje průvodkyně Nikola Sýkorová a dodává: „Samotná kamera je k vidění v dobovém dokumentu filmového týdeníku z roku 1935, který tady promítáme v kinosále.“

Podobné je to i s dalšími maskami, jako jsou Mlýn na báby, Starý velocipéd, Bakchus, Dlouhán, Cikánka, Medvěd, Indián nebo Kobyla. Masek a kostýmů tu mají nepočítaně. Ve skutečném průvodu, který se koná vždy šest týdnů před Velikonocemi, je ale už spočítat dokázali.

„V roce 2016 spočítala Agentura Dobrý den z Pelhřimova, že do našeho tehdejšího sobotního maškarního průvodu přijelo celkem 1 248 masek,“ doplňuje Vít Kratochvíl, ředitel milevského Domu kultury, pod který Muzeum maškar spadá.

Dalším unikátem je i zápis celého principu milevských maškar na seznam nehmotného kulturního dědictví ministerstva kultury. Milevské maškarní průvody se totiž ve své nynější podobě datují už od roku 1862. První světová válka a meziválečná léta maškarní průvody přerušily a tomuto zvyku nepřály. V roce 1933 byly natočeny první, zatím ještě němé záběry milevských maškar. Ani za druhé světové války se maškarní průvody nekonaly a k jejich obnovení došlo až v roce 1969.

Další reportáže

Kromě dvou reportáží o zajímavých kamenech - Čertovu vaku a Tajemném dolmenu, přidáme ještě jednu zajímavost. Je to archívní nahrávka z roku 1994, kterou pořídila Marie Kotrbová s Karlem Hodrem. Víte, kdo to byl Karel Hodr? Malíř. Světoznámý malíř, i když, jak to tak bývá, u nás moc známý není. O tom, jak se dostal do světa a kdo všechno jeho obrazy kupoval, vám řekne sám. Já jen přidám, že na sklonku života byl   jmenován čestným členem Evropské akademie pro vědu a umění.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.