Když jazz "romanticky" zjemní smyčce

3. únor 2021

Jazz a smyčce, na to toto spojení jsou různé názory. Některé odmítavě, některé mnohem více shovívavější. My se u některých nahrávek i  alb vycházejících z této podobu swingu a jazz dnes zastavíme. V náladě swingu zahrají Ben Webster, Charlie Parker, Laco Deczi, Benny Carter. Připravil Jiří Kasal.

Myslím, že by bylo vhodné v souvislosti s tématem, které jsem zvolil pro  tuto půlhodinku, přečíst vstupní pasáž z článku, který před sedmnácti roky napsal pro časopis Harmonie nejrespektovanější český jazzový publicista Lubomír Dorůžka:

„Vzájemné táčky jazzu s nástrojovým obsazením i jazykem evropské klasiky nabývají v poslední době na intenzitě. Za jejich dávné předchůdce bychom mohli považovat už případy, kdy se jazzoví sólisté dávali doprovázet smyčcovým orchestrem. Takové nahrávky bývaly snem jazzmanů zejména dřívějších generací, kteří je mohli považovat i za symbolické potvrzení vlastní prestiže. Přitom šlo však nejčastěji jen o úpravy již známých skladeb. Se smyčci nahrával i Charlie Parker a podobnou nahrávku si u nás nedávno pořídil i Benny Bailey. Ale podobné příklady, motivované často i domněnkou, že smyčce mohou pro jazz získat širší obecenstvo, mají s dnešními "klasickými fúzemi" pramálo společného."

V návaznosti na věty doktora Lubomíra Dorůžky, které jsem citoval, chci podotknout, že právě dnes mám na mysli ten první případ, který zmínil – kdy se slavní jazzmeni nechali doprovázet smyčcovým orchestrem z důvodů posílení svého jména a také z komerčních důvodů, jako v případě fenomenálního saxofonisty Charlieho Parkera, který natočil dvě alba se smyčci pro značku Mercury.

Celý pořad si poslechněte online.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.