Kdyby to bylo v mých silách, zbavila bych se těch stánků, říká starostka městyse Strážný

24. červen 2021

Je to jedna z nejznámějších jihočeských obcí. Její název čteme na cedulích kolem cest, a přesto se do ní na dovolené spíše nejezdí. Jezdíme přes ni, a tak ji vnímáme často jenom ze silnice. Včetně nelichotivého koloritu tvořeného tržnicemi, kasiny a vykřičenými domy. Je to Strážný. 

Starostka městyse Jiřina Kraliková ale říká, že Strážný je krásná obec, jen je potřeba vystoupit z auta. „Mimo silnici najdete hezkou obec, tradiční šumavské domy, v těsné blízkosti krásnou přírodu národního parku, zapomenutý unikátní most po americké armádě. Vypravit se můžete i na nedaleký hrad Kunžvart. Dnes jsou to jenom trosky, ale byl to strážný hrad na Zlaté stezce a naše obec se po něm kdysi i jmenovala,“ popisuje.

Zbytky Zlaté stezky jsou zčásti značeny i jako turistická trasa. „S obcemi z obou stran hranice pracujeme na tom, abychom stezku ještě obohatili,“ potvrzuje starostka.

Čtěte také

„Jinak od nás mohou turisté vyrazit po značených trasách na Knížecí, Bučinu, na Prameny Vltavy a tak dále. Nově jsme se domluvili s městem Vimperk, že k nám bude zajíždět cyklobus, takže budeme na strategickém místě. Když turisté přijedou a nechají se vyvézt nahoru, tak k nám pak už budou sjíždět jenom z kopce. I místní se díky tomu někam dostanou,“ dodává starostka.

Právě dopravní obslužnost je jednou z věcí, která obyvatele Strážného trápí. „Kdybych mohla, zlepšila bych dopravní obslužnost, zčásti na tom už pracujeme. A pak možná…“ zamýšlí se, „kdyby to bylo v mých silách, nestály by tu ty stánky. Dělala bych všechno pro to, aby tato místa zmizela a místo toho tam byly stromy a třeba i parkoviště pro turisty. Kteří by k nám pak přijížděli častěji a radši.“

Celý rozhovor se starostkou Strážného a předsedkyní Svazu šumavských obcí Jiřinou Kralikovou si poslechněte online, nebo si jej stáhněte k pozdějšímu poslechu do svých počítačů či mobilů.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.