Každý čtvrtý rok je přestupný, tedy o den delší. Neplatí to ale úplně vždy

3. březen 2024

Oběh Země kolem Slunce trvá přibližně 365 a čtvrt dne. Proto vznikly přestupné roky, které se uplatňovaly už v antickém juliánském kalendáři a přidávají jednou za čtyři roky den navíc – 29. únor, aby se rozdíl vyrovnal. Má to ale ještě výjimky.

Astronomové začali poměrně brzy upozorňovat na to, že cesta Země kolem Slunce netrvá přesně 365 a čtvrt dne, ale o jedenáct minut méně. Za dlouhá staletí by se tedy kalendář opět značně začal rozcházet s reálným rokem, přírodou, ročními obdobími, jarní rovnodenností, od níž kdysi začínaly kalendáře.

Papež Řehoř XIII. v 16. století rozhodl, že už je nutné udělat úpravu. „Stanovil komisi astronomů a vyhlásil změny v juliánském kalendáři, které vedou k tomu, že až někdy do roku 4840 máme zajištěno, že se kalendář od reálných vesmírných dějů nerozjede o více než o jeden den,“ říká jihočeská astronomka Jana Tichá. Vznikl tak kalendář, který se po papeži Řehořovi označuje jako gregoriánský.

A v čem změna spočívala? „Ne úplně všechny roky jednou za čtyři roky jsou přestupné. Stovkové roky jako 1700, 1800 nebo 2100 přestupné nejsou, pokud nejsou dělitelné čtyřmi sty,“ vysvětluje Jana Tichá.

Bylo ustanoveno, že přestupným „stovkovým“ rokem bude rok 1600 a pak až rok 2000. Roky 1700, 1800 a 1900 přestupné nebyly, stejně tak jako nebude přestupným rok 2100. „Je zajímavé, že oni mysleli takto dopředu,“ komentuje astronomka.

A proč se den navíc přidává právě k únoru? „To vychází z toho, že rok původně začínal jarní rovnodenností, což mělo základ už v jednoduchých pravěkých kalendářích. Únor byl tedy posledním měsícem roku, a tak se den navíc prostě přidal na tehdejší konec,“ odpovídá Jana Tichá.

autor: Ivan Mls
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.