Karel Hynek Mácha: Pouť krkonošská

27. listopad 2020

Básnivá próza inspirovaná autorovým putováním do Krkonoš v létě roku 1833. Krátká Máchova povídka je považována za jeden z prvních českých literárních hororů.

„V tom oznamovaly hodiny půlnoc, kdežto dříve byl nic neslyšel, a zdálo se, že blízko něho, ale dutě a hrozně, nesl se temný zvuk zvonu po temenu šírém a obrážel se o čela hor, až poslední ohlas temněji a temněji se vracel; pak bylo zase ticho. Rychle ohlédl se jinoch a – klamal paprsek měsíce zemdlelé zraky jeho? Či byla opravdivost strašná, co spatřil?“

Interpret: Petr Lněnička
Režie: Markéta Jahodová
Připravil: Jiří Vondráček
Natočeno v roce 2010

Poutník, jinoch asi dvacetiletý, štíhlý a vysoký v černém oděvu putuje Krkonošskými horami pod vrcholem Sněžky. Přemítá o životě, od nějž očekával víc, než dostal. Myslí na ztracenou lásku a na konečnost lidského běhu. O půlnoci spatří na vrcholu Sněžky napolo zřícený gotický klášter.

„Dvéře chrámové samy od sebe se zavřely; vstoupiv tedy jinoch v chodbu klášterní, vešel vstříc spěchajícímu mnichu, který v rychlosti a jako by ho dávno byl znal, takto k němu mluví: „Právě vhod přicházíš, nebo dnešního dne procitnou zmrtvělí bratři kláštera našeho, a lze jest tobě poptati se jich na vše, co jsi tak dávno dychtil zvěděti.“ 

Portrét Karla Hynka Máchy od Jana Vilímka

Karel Hynek Mácha se narodil před 210 lety 16. listopadu 1810 v Praze na Malé Straně.

Zemřel 6. listopadu 1836 v Litoměřicích.

Máchova Pouť krkonošská se stala inspirací pro stejnojmenný filmový dokument režiséra Karla Čtveráčka, který měl premiéru v letošním roce. Novodobí poutníci, milovníci přírody a poezie, putují po stejných místech, jaká v roce 1833 navštívil i zakladatel moderní české poezie.

Hudebně-výtvarnou kompozici inspirovanou Máchovou Poutí krkonošskou má na repertoáru Naivní divadlo Liberec.

Spustit audio