Kamiony už nebudou projíždět centrem Vlachova Březí. Začal sloužit východní obchvat města

31. říjen 2023 08:45

Vyhnout se centru Vlachova Březí můžou řidiči díky novému východnímu obchvatu města. Na jeho vybudování místní čekali mnoho let. Městečko na Prachaticku teď má být bezpečnějším a příjemnějším místem pro život.

„No, je to skvělý, postavili to rychle. Na náměstí to bylo hrozné, když děti chodily ze školy, musely dávat velký pozor, často tam byly nebezpečné situace,“ popisuje Věra Alešová z Vlachova Březí.

Z nového obchvatu se radují i sousedé Láďa a Jaromír: „Kolem našeho domu byl nepřetržitý provoz, teď se těšíme, že už se nebudou třást okenní tabulky, konečně se trochu vyspíme a tak dále. „To byly samé rány, když jely prázdné náklaďáky, teď to snad zmizí.“

Petra Stejskalová se ale obává o bezpečnost chodců. „Zdá se mi, že přechod u Rena bude nebezpečný, protože je tam plná bílá zeď. Řidiči jsou obecně nezodpovědní a můžou smést ty pracovníky Rena, co půjdou po přechodu, prostě je neuvidí,“ myslí si.

Čtěte také

Na obchvat Vlachova Březí obyvatelé čekali desítky let. „Nákladní a kamionová doprava je docela hustá a v Husově ulici je místo značného zúžení, dva kamiony se tam nedokáží vyhnout. Když se tam potkají, nastává problém a je to samozřejmě nebezpečné i pro chodce, protože je tam jen úzký chodník. Myslím, že toho všeho se teď zbavíme,“ říká starosta města Lubomír Dragoun.

Jihočeský kraj aktuálně pracuje i na dalších obchvatech. „U nedalekého Husince v tuto chvíli probíhají překládky vedení, budeme zahajovat výběr stavitele na druhou část obchvatu Kaplice, dotahujeme přípravu obchvatu Blatné a už jsme fakticky dotáhli přípravu jižního obchvatu Tábora, kde bohužel máme posledního odpůrce té stavby,“ vyjmenovává hejtman Martin Kuba.

Stavba u Vlachova Březí vyšla Jihočeský kraj na zhruba 180 milionů korun, z toho 140 milionů pokryla dotace Evropské unie. Kromě silnice projekt zahrnoval například i chodníky, protihlukové stěny nebo úrovňové křižovatky.

Spustit audio

Související