K nebezpečné štole se nikdo nehlásí

9. červenec 2003

Zatím není zřejmé, kdo je zodpovědný za zabezpečení opuštěného grafitového dolu u Katovic na Strakonicku, v němž se v sobotu těžce zranila instruktorka dětského tábora. Lesy ČR sice spravují zdejší církevní pozemek, ale samotné štoly jim nepatří. Báňský úřad Příbram odkazuje na horní zákon, podle kterého by staré důlní dílo mělo patřit pod ministerstvo životního prostředí. Ministerstvo však tvrdí, že katovické štoly v registru starých důlních děl nejsou.

V opuštěné štole zabloudil v neděli třináctiletý hoch, který zde spolu s dětmi z dětského tábora v nedalekých Střelských Hošticích hrál bobříka odvahy. Propadl se asi sedmimetrovou šachtou. Jeho křik uslyšela dvaadvacetiletá instruktorka, která spadla za ním. Při pádu utrpěla těžké zranění páteře a v brněnské úrazové nemocnici prodělala operaci míchy. Podle oblastního inspektora Lesů ČR v Písku Ludvíka Stallera je samotný fakt, že vedoucí zvolili pro hru tak nebezpečné místo, zarážející, ale podnik se nevzdává odpovědnosti. "Neházíme to za hlavu a zkusíme s ministerstvem udělat, co se dá, aby se podobné případy neopakovaly," řekl ČTK Staller. Účinné řešení je ale prý velmi složité. "To bychom to museli všude zabetonovat," dodal. Báňský úřad Příbram, pod který spadají důlní díla v celém Jihočeském kraji, považuje za odpovědný subjekt ministerstvo životního prostředí. Podle předsedy Miroslava Šťastného jde totiž o takzvané staré důlní dílo, u něhož není známý majitel ani jeho nástupce. "Báňský úřad v tomto případě pouze povoluje způsob zabezpečení," řekl ČTK Šťastný. Úřad nicméně již vyslal do Katovic lidi, aby zmapovali, jak tamní terén vypadá. Ministerstvo se od štol distancuje. "Tato opuštěná důlní díla v katastrálním území Katovice - Dolní Poříčí nejsou zahrnuta a nevystupují jako stará důlní díla, za jejichž zajištění nebo likvidaci zodpovídá ministerstvo životního prostředí," sdělila dnes ČTK jeho mluvčí Karolína Šulová. Podle ní katovické štoly nebyly ministerstvu řádně ohlášeny podle horního zákona ani související vyhlášky o zjišťování starých důlních děl a vedení jejich registru. Kdo je skutečně zodpovědný za nedělní neštěstí a za zabezpečení štol, bude muset tedy rozhodnout policie.

Grafitový důl v Kněží hoře zahájil činnost v roce 1913 a ukončil ji o devět let později. V hoře zůstalo nejméně 60 metrů chodeb, které jsou částečně zavaleny. Na stejném místě jako v neděli se stalo neštěstí už v roce 1944. Do jedné z nevyužívaných štol tehdy spadl školák, který těžkým zraněním druhý den podlehl.

autor: čro čb
Spustit audio