Julius Zeyer: Sníh ve Florencii

24. leden 2021

Příběh z renesanční Florencie o slavném italském sochaři, architektovi, malíři a básníkovi Michelangelu Buonarrotim, který je vyzván, aby zhotovil sochu ze sněhu, který tak nečekaně zasypal město. Povídka vyšla v knize Stratonika a jiné povídky v roce 1892.

Režie: Josef Melč
Interpretace: Radovan Lukavský, Bořivoj Navrátil, Pavel Soukup
Redaktor: Dagmar Jaklová-Oravová
Natočeno v Praze v roce 1982

Před 120 lety – 29. ledna 1901 – zemřel spisovatel Julius Zeyer. Skonal v Praze, kde se také v roce 1841 narodil. Rád cestoval a poznával cizí kraje, projel celou Evropu, navštívil i Turecko nebo Tunis.

V druhé polovině života se však tak trochu uklidil do závětří a klidu a k životu si vybral jihočeské městečko Vodňany. Bezprostřední podnět ke stěhování na jih Čech zavdala návštěva Vodňan v roce 1886, když ho do svého rodiště pozval přítel, spisovatel a lékárník, František Herites.

Logo

Během svého prvního pobytu - od července1887 do února 1889 - bydlel Julius Zeyer ve Staropoštovské ulici. Po návratu z cesty do Francie a do Španělska pak prožil ve Vodňanech celých devět let - od června 1890 do listopadu 1899. Tehdy se usadil v domě čp. 43/II. zvaném U Čápů. Tato část Vodňan se dnes jmenuje Zeyerovy sady. Zeyerův pobyt připomíná od roku 1905 pamětní deska na průčelí domu.

Spustit audio