Jméno Kirby se bude vinout swingovou, potažmo jazzovou náladou jako červená nit

21. červenec 2023

Entrée swingové, potažmo jazzové nálady bude záležitostí „nejlepšího nejmenšího orchestru na světě“, který vedl John Kirby. A toto jméno vlastně propojí celý hudební pořad!

Bylo by dobré říci, John Kirby hrál na basu a tubu, ale vedle toho šikovně aranžoval a ve 30. a 40. letech minulého století vedl menší swingové kapely.

John Kirby se narodil na Silvestra, 31. prosince roku 1908 ve městě Baltimore ve státě Maryland v USA. Jako dítě velmi brzy osiřel, a tak od raného věku tvrdě poznával odvrácenou tvář života. V sedmnácti letech odešel hledat práci do New Yorku. A našel ji ve známých orchestrech Fletchera Hendersona a Chicka Webba.

Někdy v roce 1937 založil John Kirby vlastní sextet, který se stal na dalších pět let mohutnou atrakcí v newyorském Onyx klubu a dalších špičkových jazzových klubech v Los Angeles a Chicagu. Říkalo se, že Kirby má nejlepší nejmenší orchestr v zemi. Byla to obchodní nálepka, ovšem mnohé nahrávky party okolo Johna Kirbyho si udržely hodnotu a zajímavost až do současnosti. Kontrabasista a kapelník John Kirby odešel na věčnost v červnu roku 1952 ve věku pouhých 43 let.

Čtěte také

Další příspěvek z našeho letního prázdninového okénka s vokálními skupinami bude náležet velmi kvalitní a ne zcela doceněné vokální skupině Kirby Stone Four. Všichni čtyři mladí muži pocházeli z New Yorku, kde na sebe také v roce 1958 upozornili. Jejich souzvuk v závěru 50. let působil jako vzácně svěží vánek.

Hlavním krédem mužů shromážděných vůkol lídra skupiny Kirbyho Stonea byla radostná nálada a stav mysli, při němž lidé v publiku, nebo doma u rozhlasových přijímačů či gramofonových přístrojů alespoň na pár minut zapomenou na rušivé strasti, vytěsní všechny problémy a přičiněním nakažlivě temperamentního zpívání budou třeba i šťastní.

Domníváme se, že toto všechno snad může působit i po více než šedesáti letech. Třeba s písní od Irvinga Berlina Alexander´s Ragtime Band, která v pořadu zazní.

A do třetice ještě jednou jméno Kirby, tentokrát půjde o ženu, dříve populární a velmi dobrou, občas swingující anglickou zpěvačku Kathy Kirby, která měla několik větších hitů v šedesátých letech, ale celý život zápasila s nedobrou psychikou a schizofrenií. Poslední léta žila pouze ze státních příspěvků a slábnoucích tantiém.

Kathy Kirby si připomeneme jejím prvním šedesát roků starým hitem Dance On, Tancuj dál, což byla vokalizovaná verze instrumentálního hitu kapely Shadows.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související