Jitona má vyšší tržby i zisk

18. říjen 2004

Nábytkářská společnost Jitona Soběslav v pololetí meziročně zvýšila tržby o pět procent na 609 milionů korun a vykázala několikamilionový zisk.

ČTK to řekl ředitel pro finance a strategii Miroslav Novotný. Loni firma vykázala ztrátu 131,9 milionu korun, a to kvůli pokračující stagnací evropského trhu s nábytkem a neúspěchu vlastní koncepce podnikových prodejen.

"Všechna úsporná opatření, která jsme nastartovali již loni, přinesla své ovoce. Podle údajů ke konci září činí meziroční zvýšení tržeb již 9,6 procenta. Předpokladem je i nadále vyrovnaný hospodářský výsledek bez započtení vlivu dalších restrukturalizačních opatření," uvedl Novotný. Připomněl, že k 31. prosinci ukončí činnost závod Prachatice, což si vyžádá vyšší náklady, které výsledky hospodaření firmy ovlivní. Všech 140 zaměstnanců závodu dostalo koncem září výpověď, část z nich začne pracovat v ostatních závodech společnosti. Jitoně loni meziročně klesly tržby o 55,2 milionu na 1,111 miliardy korun a ztráta činila 131,9 milionu korun. Přitom v roce 2002 firma hospodařila se ziskem 7,5 milionu korun. Červnová valná hromada schválila úhradu loňské ztráty z nerozděleného zisku minulých let, který činí 194,5 milionu korun. Firma loni v rámci stabilizace vnitřního hospodaření snížila počet vlastních prodejen z 12 na tři a počet zaměstnanců prodeje ze 135 na 22. Pokračovala také v prodeji neproduktivního majetku, například prodala závod Český Krumlov, budovy ředitelství včetně podnikové prodejny, část obchodního domu v Třebíči a sklad v Klatovech. "Stanovili jsme zásadu, že pokud prodejny nebudou hospodařit v černých číslech, nebudeme je dále provozovat. Proto ke konci letošního roku uzavřeme i prodejnu v Praze na Černém Mostě," dodal Novotný. Jitona zaměstnává necelých 780 osob. Drží 93 procenta akcií nábytkářské a.s. Tusculum Rousínov. Rozhodujícím vlastníkem Jitony je a.s. Expandia. Výrobní činnost firmy zajišťují závody v Soběslavi, Klatovech a do konce letošního roku i v Prachaticích. Od letošního února mají společnosti Jitona a Tusculum jeden management, když v Tusculu probíhají obdobné restrukturalizační kroky, jako před časem v Jitoně.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio