Jiří Hájíček představuje svoji poslední knihu Rybí krev

10. červen 2012

Tipy na knihy Arta Paasilinna, Leifa Perssona, Jarmily Bednaříkové, Aleny Ježkové a Dalibora Říhánka; Rozhovor s Jiřím Hájíčkem o jeho nové knize Rybí krev; Recenze Glos Dominika Duky; Soutěž


KNIŽNÍ TIPY

Arto Paasilinna: Šťastný muž
Arto Paasilinna přichází s románem Šťastný muž. Opět je na obálce už tradičně obrázek Jiřího Slívy a uvnitř příběh stavitele mostů, který přes nepřízeň osudu žije šťastně jak ve své profesi, tak v rodině – na záložce knihy najdeme upřesnění – dokonce se dvěma manželkami! Humoristický román současného finského autora vydává Hejkal.

Šťastný muž (Arto Paasilinna)

Leif Persson: Mezi touhou léta a chladem zimy
Knihu Mezi touhou léta a chladem zimy napsal švédský kriminalista a spisovatel Leif Persson. Děj se odehrává ve Stockholmu a hledá se v něm důvod jedné podivné sebevraždy amerického novináře. Obsáhlou 600stránkovou knihu vydává Moba.

Mezi touhou léta a chladem zimy (Leif Persson)

Jarmila Bednaříková: Attila
Jarmila Bednaříková je autorkou knihy Attila s podtitulem Hunové, Řím a Evropa. Jestli se zajímáte o historické práce, možná znáte předchozí autorčinu knihu Stěhování národů. Ostatně témata jsou to blízká: právě v době, kdy Hunové do Evropy přicházejí, tedy ve čtvrtém století našeho letopočtu, stěhování národů vrcholí. Kdo byli Hunové, odkud přišli, jak se žilo v jejich říši a kdo byl vlastně král Attila, bič boží? Knihu vydává Vyšehrad.

Attila (Jarmila Bednaříková)

Alena Ježková: České nebe
Alenu Ježkovou známe jako autorku knih pro děti – novinka z nakladatelství Práh je ale určena jistě spíš dospělým. Jmenuje se po cimrmanovsku České nebe a najdeme tu 12 domácích světců od Cyrila a Metoděje po našeho jihočeského Jana Nepomuka Neumanna. Základní informace tu jsou, ale po grafické stránce se kniha vybavená černobílými fotografiemi a barevnými ilustracemi Dory Čančíkové tak úplně nepovedla.

České nebe (Alena Ježková)

Dalibor Říhánek
Jedna novinka z regionu, a to umělecká monografie nazvaná Dalibor Říhánek. V knize věnované tomuto píseckému malíři najdeme na stovku reprodukcí jeho obrazů a text historika umění Jaromíra Procházky. Je tu také seznam Říhánkových výstav, jeho biografie a ve 112 autorem podepsaných výtiscích jeho signovaná grafika.

Monografie Dalibora Říhánka


NÁŠ HOST

Českobudějovický autor Jiří Hájíček se propsal ke svému podle mého názoru nejlepšímu dílu. Román Rybí krev je poutavý, zajímavě vystavěný a tématem závažný. Sedmačtyřicetiletý autor tu zúročil své spojení s jižními Čechami. Výstavba Jaderné elektrárny Temelín poznamenala krajinu i lidské osudy. Hájíček toto velké a beletristicky v podstatě opomenuté téma chytil, nepustil a nezkazil.

Rybí krev (Jiří Hájíček)


RECENZE Karly Ladwigové


Glosy Dominika Duky

Glosy Dominika Duky

Soubor nedělních glos arcibiskupa D. Duky vysílaných Českým rozhlasem 1 – Radiožurnálem v roce 2011 vydal letos Radioservis u příležitosti jeho jmenování kardinálem. Výrobní tajemství těchto krátkých útvarů prozrazuje v předmluvě jeho tajemník P. Norbert Milan Badal v trochu rozverném tónu. Jde o kratičké poznámky na okraj událostí, jež by neměly zatěžovat hloubkou, ale spíš podněcovat posluchače stejně jako čtenáře k zamyšlení. Záleží na nápadu, který se může zrodit u tak vytíženého autora, jakým český primas je, takřka v běhu rušného dne.

V Hradci Králové roku 1943 narozený kardinál Duka, křestním jménem Jaroslav a řádovým Dominik, je od roku 2010 36. arcibiskupem pražským a předsedá České biskupské konferenci. Pochází z rodiny vojáka z povolání, a proto se po maturitě z kádrových důvodů nedostal na studie. Teprve v roce 1965 byl přijat na Cyrilometodějskou bohosloveckou fakultu v Litoměřicích. V roce 1968 vstoupil tajně do dominikánského řádu a později byl vězněn, nějakou dobu s V. Havlem v Plzni na Borech. V současnosti se plně účastní společenského i kulturního dění. Je členem vědecké rady Teologické fakulty UK, Centra biblických studií, Konfederace politických vězňů a předsedá správní radě Českého katolického biblického díla. Mimo to je autorem monografií Zápas o člověka, Úvod do teologie, Škola vnitřní modlitby a desítek odborných i popularizujících statí v periodikách.

Arcibiskupovy nedělní glosy jsou určeny věřícím i nevěřícím. Témat je celá řada: cesty, výročí a svátky, ale i politika nebo reflexe událostí, které se nás dotýkají. Obě skupiny může zaujmout např. to, že náš blahobyt je postaven na sebestřednosti, že řeholníci a řeholnice do našeho světa stále patří, že Jiří Dienstbier dokázal odlišit názor od jeho nositele, nebo v čem je pro nás vzorem loni oslavovaná světice Anežka Česká. K zamyšlení vybídne glosa o tom, že mluvit s lidmi o Bohu není snadné, o tom, jak jsme se v r.1968 stali sami sebou, o udržitelnosti konzumu či o výchově proti terorismu. A není od věci dovědět se také proč má církev právo žádat zcizený majetek – horké aktuální téma, pro mnohé kontroverzní.

O tom všem hovoří člověk zastávající názor, že „úkolem doby je být pevný, ale ne tvrdý. Umět říkat pravdu s láskou.“ Přečíst si tu knížku a přesvědčit se o tom stojí to za to.


SOUTĚŽ

Všechno, o čem jsme se minule zmiňovali, se americký spisovatel Robert Fulghum naučil v mateřské školce: je o tom celá jedna jeho kniha. Tři z vás ji nečetli a neznali, ostatní všichni správně. Poslali jste nám 54 maily, 5 lístků, 12 vzkazů.
Výherci: Marie Bečvářová, Jana Čadová, Anna Frintová, Zdeňka Gajdošová, Jiří Rudolf, Ivana Šimková

Nová hádanka: Před stoletím, 12. června 1912, zemřel historik a spisovatel Zikmund Winter. Jestlipak byste věděli, jak se jmenuje kniha, v níž tento autor vylíčil tragický osud děvčete – nalezence? Její jméno i poněkud archaičtější výraz pro nalezence je v titulu Winterova známého románu.


Odpovědi na naši otázku a veškeré své dotazy či podněty k pořadu "Literární matiné" pište na adresu PhDr. Hana Soukupová, Český rozhlas, U Tří lvů 1, 370 01 České Budějovice, nebo na e-mail: Hana.Soukupova@cb.rozhlas.cz. Využít můžete i telefonní záznamník na čísle 386 797 277.

autor: Hana Soukupová
Spustit audio