Jindřichohradecký vánoční strom rostl 33 let nedaleko rybníka Vajgar

23. listopad 2016

Jindřichohradecké náměstí Míru už zdobí vánoční strom. Městu ho darovali obyvatelé bytového domu v ulici U Cihelny. Smrk jim dělal radost 33 let.

Vánoční strom začali pracovníci Služeb města kácet po osmé hodině ráno. Přihlížel tomu i Jaroslav Kalkus, který strom vysazoval. „Sázeli jsme ho v roce 1983 při výstavbě domu, ale teď už překáží vysokému napětí, stíní, takže bychom ho stejně museli porazit. Kdyby šel na palivo, byla by to škoda, tak jsme ho věnovali městu,“ řekl.

Ze smrku si ještě posbíral semínka a plánuje vysadit strom nový. Vánoční strom pro jindřichohradecké náměstí je asi 18 metrů vysoký. Poprvé se slavnostně rozsvítí v neděli 27. listopadu v 18 hodin.

Kromě samotného náměstí Míru bude tradičně vyzdobené i centrum města. „Doplnili jsme výzdobu v ulici Vídeňská, která vlastně zasahuje od hřbitova až po kruhový objezd u nemocnice. Dále jsme tradičně vyzdobili nábřeží a střed města, tedy například ulice Růžová, Klášterská, Nádražní a Panská. Celkem máme vyzdobeno šest ulic, kde se nachází 98 ozdob,“ říká ředitel Služeb města Ivo Ježek.

Výzdobu doplní slaměný betlém, který město zakoupilo asi před třemi lety.

autor: hoch
Spustit audio