Jindřichohradecký spisovatel Stanislav Beran se vrací k povídkové tvorbě

30. červen 2013

Knižní novinky; Host: Stanislav Beran; Recenze Olgy Walló na knihu Ann Cleevesové Černý krkavec; Soutěž


KNIŽNÍ TIPY

Håkan Nesser: Čtvrtá oběť
Håkan Nesser je úspěšný švédský detektivkář, který svými knihami zaujal
i české čtenáře – mohli jsme si přečíst třeba jeho román Síť, ve kterém stejně jako v nejnovější knize Čtvrtá oběť vystupuje trochu nevrlý a v osobním životě promálo spokojený inspektor Van Veeteren. Čtvrtá oběť je příběh o tajuplném zločinci přezdívaném Hrdlořez, který spáchá tři vraždy. Jaká je souvislost mezi těmito případy a zda bude i čtvrtá oběť, to se dozvíte z novinky z Moby.

Jens Gieseke: Stasi
Příběhy nejspíš neméně napínavé, ale bohužel reálné by se jistě našly v archivech východoněmecké tajné policie. Kniha Stasi, tajná policie NDR v letech 1945 – 1990, kterou napsal Jens Gieseke, je založena na mnoha archivních dokumentech. Autor v ní sleduje činnost této nechvalně proslulé organizace, její metody, spolupracovníky a samozřejmě také její oběti. Zvláštní kapitola je věnovaná také špionáži a s chutí si tu přečteme i závěrečné stránky, věnované zániku Stasi. Novinka z Ikaru.

Adam Drda : Zdálo se, že Bůh je lhostejný
Devět rozhovorů vedli autoři rozhlasového cyklu Příběhy 20. století s lidmi, kteří na vlastní kůži zakusili hrůzy holocaustu. Útlá kniha z Radioservisu je nabízí pod názvem Zdálo se, že Bůh je lhostejný, což je věta jedné z žen, která přežila Osvětim. Knihu s podtitulem Židovské osudy zpracoval Adam Drda a najdeme v ní příběh Miloše Dobrého, Heleny Maršíkové, Tomana Broda a dalších.

David Benatar: Nebýt či být
Mít děti je nezodpovědnost, plodit děti v současné době je z morálního hlediska problematické: to je stanovisko jihoafrického filozofa Davida Benatara, které objasňuje v knize Nebýt či být. Příchodem na svět utrpíme vážnou újmu, která by nás bývala nepostihla, kdybychom se byli nenarodili, to je další myšlenka z této trochu kontroverzní knihy. Vydává Dybbuk.

Logo

Martin Čáp a Vladimír Beneš: Cesta do středu mozku
Nakladatelství XYZ nabízí knihu novináře Martina Čápa a neurochirurga Vladimíra Beneše Cesta do středu mozku. Jednu její část tvoří Benešovy vzpomínky, další Čápovy reportáže z operačních sálů a hlavní částí je jejich rozhovor, vedený ve velkém časovém výseku skoro dvaceti let. Knihu ještě doplňují Benešovy fejetony.

Kašpárek v rohlíku: Postřelená kniha
Kašpárek v rohlíku se narodil před 6 roky v Českých Budějovicích a jeho první krůčky jsou spojené s loutkoherci z Malého divadla. Dnes je kolem Kašpárka v rohlíku parta známých muzikantů, třeba i Lenka Dusilová nebo Milan Cais z Tata Bojs, Radek Banga a další. Jestli nevíte, co je to bejbypank a chtěli byste se seznámit s písničkami, které tato hravá divadelně – hudební skupina dětem nabízí, knížka je na světě. Jmenuje se Postřelená kniha a vyšla v Argu.


NÁŠ HOST:

Po veleúspěšné próze Jiřího Hájíčka Rybí krev vydává brněnské nakladatelství Host další knihu jihočeského autora, která by mohla zaujmout čtenáře aktuální tématikou, čtivým jazykem a mnoha pěknými nápady: jde o povídkový soubor nazvaný Žena lamželezo a polykač ohně od Stanislava Berana. Tento jindřichohradecký prozaik umí své knihy pojmenovat tak, abychom si jich všimli: jeho prvotina, také povídková sbírka, se jmenovala Až umřeš, nikdo už ti nebude chtít sahat na prsa. Následoval román Hliněné dny, teď se Beran vrací k povídkám.


RECENZE Olgy Walló

Ann Cleevesová: Černý krkavec aneb Požitek z dobré detektivky
Sáhnout po knize „ Černý krkavec “ je sázka na jistotu. Zaručuje nám požitek z literární obratnosti, s níž autorka nahlíží lidem do hlav, rozsévá a zametá stopy. Hned v prvé kapitole se dočteme: „Když na Shetlandách nefouká vítr, lidé jsou zděšeni. Napínají uši a snaží se přijít na to, co chybí.“

Logo

Na Shetlandách, svérázných bezlesých ostrovech v Atlantickém oceánu, byla zabita mladá dívka a všichni tuší, že vrahem… Ne, neřekneme vám, kdo je vrah. A pokud by čtenář získal pocit, že je to přece jasné, postačí jediná věta – obvykle poslední věta kapitoly – a zas to vůbec nebude jasné. Tomu se říká brilantní technika vyprávění! Jde však o něco víc. Autorka nám s rutinou stejně suverénní jako kultivovanou vypráví o svých britských krajanech, lidech, kteří hodně cítí, ale málo to dávají najevo. A tak to mají těžké. Ač napohled vše působí tak uměřeně…

Na nevelkém souostroví, kde si lidé zakládají na svých vikingských kořenech a bohatnou z těžby nafty v Severním moři, zná každý každého a všichni zřejmě vědí všechno o všech. Kdo přichází „odjinud“, má sotva šanci něco zjistit… Pro nás, kteří žijí v v stále globálnějším, anonymnějším a nepřehlednějším světě, mají tajemství, která v sobě skrývají malá uzavřená společenství, zřejmě stále větší půvab. Ostrov se svými tradicemi, svým jazykem, sousedskými vztahy, svou v čase zakotvenou malostí tu formálně slouží jako k „od vnějšího světa oddělené sídlo“ klasického anglického detektivního románu. Ale jako v opravdovém dobrém románu tu více než na tom, co se vypráví, záleží na tom, jak je to vyprávěno. A tu teprve pozornější čtenář ocení, kolik a jak příjemnou formou se toho dozvěděl o krajích, o kterých měl dosud sotva matné zdání. A o lidech, kteří se mu náhle zdají důvěrně blízcí.

Britská spisovatelka Ann Cleevesová se narodila v roce 1954 v rodině venkovského učitele na severu Anglie. Provdala se za vášnivého ornitologa, žila s ním v ptačí rezervaci na opuštěném ostrůvku… a - prý čistě z dlouhé chvíle - začala psát detektivní příběhy. Dnes patří ve svém žánru k absolutní špičce, má za sebou na třicet úspěšných titulů. Její práce jsou překládány do mnoha jazyků, dobývají žebříčky bestsellerů a jsou adaptovány pro televizi. V roce 2012 byla uvedena v Grosvenoru do „Haly slávy“, kde stanula po boku takovým klasikům jako je Agatha Christie nebo Arthur Conan Doyle.

Kniha „Černý krkavec“ je prvou ze série takzvaného Shetlandského kvartetu, který se brzy objeví i v televizním zpracování. V roce 2006 dostala prestižní cenu Duncan Lawrie Dagger. Český překlad Milana Orálka má vysokou úroveň, je plynulý, příjemný a mluvný. (Vytkla bych mu jen důsledné užívání nespisovného tvaru „bysme“.) Knihu vydává Knižní klub (Euromedia) a je vkusně a pečlivě vypravena.


SOUTĚŽ
Správná odpověď na minulou hádanku: George Orwell, 1984
Výherci: J. Brabec,J. Housková, I. Jakubová, Z. Lorenc, M. Tomášková, J. Šerá
Nová hádanka: „Když se Řehoř Samsa jednoho dne probudil z nepokojných snů, shledal, že se v posteli proměnil v jakýsi nestvůrný hmyz,“ tak začíná jedna z nejslavnějších povídek autora, který se narodil 3. 7. 1883 v Praze. Jak se tento autor jmenuje a jaký je název jeho dotyčné povídky?

autor: Hana Soukupová
Spustit audio