Jihočeští vědci vytvořili mapu výskytu infikovaných klíšťat

29. září 2011

Podmínky pro přenos viru klíšťové encefalitidy jsou na jihu Čech téměř všude. Poukazují na to výsledky nejnovějšího průzkumu, který v letech 2008 až 2011 uskutečnili vědci z Jihočeské univerzity a českobudějovického Biologického centra.

Skutečnost významně ovlivňuje fakt, že obávaní parazité nejraději obývají údolí velkých řek nebo listnaté a smíšené lesy.

Vědci na úterním společném přeshraničním setkání v Českých Budějovicích také poprvé představili ohniskovou mapu s nejvyšším počtem klíšťat infikovaných virem klíšťové encefalitidy nebo lymské boreliózy.

Václav Hönig z Přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity ke zjištěným údajům uvedl: „K oblastem, které vykazují nejvyšší aktivitu klíšťat, patří Strakonice, Netolice, Český Krumlov a Soběslav. V těchto lokalitách byla detekována přítomnost viru klíšťové encefalitidy. U lymské boreliózy byla vysoká aktivita klíšťat a zároveň vysoká prevalence patogenu v klíšťatech detekována zejména v lokalitách Prachatice, Zliv, Český Krumlov, Kaplice a Soběslav.“

K projektu, který podpořila Evropská unie a mapoval míru aktivity infikovaných klíšťat, se připojili také vědci z Univerzity Ludwiga Maxmiliana v Mnichově. Zkoumanou lokalitou pro ně bylo v letech 2009-2011 Dolní Bavorsko.

Jistý druh srovnání výsledků za spoluřešitele úkolu nabídla Dana Zubriková: „Přítomnost viru byla v České republice zaznamenána ve 21 lokalitách z 30, tedy na větším počtu. V Bavorsku je tomu opačně, zaznamenali jsme přítomnost viru v 7 lokalitách z 20, avšak prevalence výskytu viru u klíšťat byla vyšší. Naopak u klíšťové encefalitidy je stále v České republice vyšší výskyt nemoci u lidí v porovnání s Bavorskem. Může to být i díky očkování, protože v Bavorsku očkovací program funguje, v oblastech s vysokým výskytem klíšťové encefalitidy jsou lidé očkovaní.“

K místům s poměrně nízkým výskytem infikovaných klíšťat patří na jihu Čech příroda v Orlíku nad Vltavou nebo Blatné. V této souvislosti ale vědci také upozornili, že zamořenost takovými parazity se může lišit už od jednoho metru čtverečního.

autor: Petra Matoušková
Spustit audio