Jihočeský souhrn

12. květen 2003

Více než 800 podpisů figuruje pod peticí, která nesouhlasí s chystanou protihlukovou vyhláškou v Jindřichově Hradci. Nespokojení jsou zejména provozovatelé diskoték a jejich návtěvníci. Lidé bydlící v blízkosti zábavních podniků vyhlášku naopak vítají. Zastupitelé o ní budou jednat na konci května.

Keltské obydlí v Oseku u Milevska objevili archeologové. Jde o polozemnici z 5. století před Kristem. Byly v ní nalezeny úlomky nádob, přesleny na tkaní látek, a také brousek k ostření železných nástrojů. Některé z nálezů přitom keltští obyvatelé pravděpodobně nevyrobili sami, ale získali je obchodem se zbožím.

Stěhování městského úřadu v Prachaticích na Velké náměstí neomezilo bezbariérový přístp do prostor úřadu. Hlavní budova prachatického městského úřadu - Nová radnice - je přístupná pro vozíčkáře zadním vchodem. Také v odloučených pracovištích úřadu v Hradební a Vodňanské ulici jsou zbudovány bezbariérové přístupy. O přístupu pro vozíčkáře do budovy Staré radnice se ale zatím jedná.

Lidé v Soběslavi, které postihly loňské povodně, se dočkají další finanční pomoci. Město zajistilo státní půjčku v hodnotě 2,5 milionu korun. Peníze budou rozděleny maximálně mezi 15 žadatelů. Půjčka musí být splacena do pěti let a bude úročena jedním procentem.

Portugalský snímek Černý pasažér se v Třeboni stal celkovým vítězem druhého ročníku Mezinárodního festivalu animovaných filmů Anifest. Mezi více než 170 soutěžními snímky se film blýskl především silným příběhem, výbornou technikou a hudbou.

Všichni Písečáci a přiznivci půvabného jihočeského města mají důvod k radosti. Dnes večer bude slavnostně rozsvícen kamenný most přes Otavu. Symbolicky tak skončí jeho oprava. Nejstarší most ve střední Evropě zle poničily loňské povodně.

S částečnou uzavírkou musí motoristé počítat na mostě ve Vyšším Brodě. Začíná dnes a potrvá do poloviny řijna. Důvodem je úplná rekonstrukce mostu.

V rámci celorepublikové akce Euro Melanoma Day bude dnes ambulance kožního oddělení českobudějovické nemocnice otevřena pro nejširší veřejnost. Od 8 do 15 hodin bude ambulance primáře kožního oddělení Nemocnice České Budějovice volně přístupná všem, kteří budou mít zájem nechat si odborně vyšetřit svou kůži, konkrétně veškeré druhy pigmentových lézí. Jedná se o akci s názvem Euro Melanoma Day, vyhlášenou Evropskou akademií dermatovenerologie, která je věnovaná prevenci melanomu. Jen pro doplnění, melanom je nejzhoubnějším kožním nádorem a současně jedním z nejzhoubnějších nádorů vůbec.

autor: čro čb
Spustit audio