Jihočeský souhrn

17. leden 2003

V mateřské škole Na Borku v Českých Budějovicích by měla v únoru začít fungovat česko-německá třída. Kromě českých dětí ji má navštěvovat šest dětí německých zaměstnanců firmy Bosch, kteří na Borku bydlí. Třída bude sídlit v nově vybudovaném objektu. Výuka bude trvat půl dne, zbytek času mohou děti strávit ve zbylých třídách MŠ. Při zápisu se do tohoto zařízení mohou přihlásit zájemci nejen z této části krajského města.

V Písku bylo na povodňových kontech na konci loňského roku celkem přes 25 milionů a 200 tisíc krun. Z toho přes 10 milionů poslalo ministerstvo pro místní rozvoj. Firmy a občané darovali Písku necelých 10 milionů korun, a na účet Kamenného mostu přišlo dalších více než 5 milionů.

Více než 1 milion 378 tisíc korun vynesl českobudějovické diecézní charitě letošní ročník Tříkrálové sbírky. Nejvíce peněz se v době od 3. do 8. ledna vybralo jako už tradičně v Pelhřimově, téměř 160 tisíc. Hodně štědří byli také lidé v Českých Budějovicicích, kde Tři králové vybrali do pokladniček více než 118 tisíc korun. Peníze, které mohli lidé na konto Tříkrálové sbírky zasílat poštovní poukázkou, budou sečteny zhruba za dva měsíce, tedy v polovině března. Anna Skřičková, koordinátorka sbírky organizované českobudějovickou diecézní charitou, je s výnosem letošního ročníku sbírky zatím spokojena. Ve srovnání s předchozím ročníkem se jenom do pokladniček vybralo o 300 tisíc více než loni.

Tábor je prvním městem v jižních Čechách, kde bude od příštího školního roku otevřena na 7. základní škole na síldlišti Nad Lužnicí, 1. třída s výukou metodou Montessori. Tato ve světě rozšířená alternativní vzdělávací metoda podle předsedkyně Sdružení rodičů a přátel vzdělávacího systému Montessori Alexandry Partlové klade důraz na koncentraci, sebedůvěru, samostatnost i svobodu dětí. Učitel pak zastává roli poradce, partnera, staršího kamaráda dětí.

Ranvej na mezinárodním letišti v Hosíně u Českých Budějovic je opravena. Může ji tak využívat záchranná služba a od dubna i letecká doprava. Pachatel, který v listopadu přeřezal kabely k osvětlení ranveje, však policii stále uniká. Podle správce letiště Aleše Tondla se nenaplnily obavy z vysoké ceny rekonstrukce, která se původně odhadovala až na tři miliony korun. Hosínským se podařilo navázat kontakt s firmou, která kabely vyrábí, a získat je za necelých 10.000 korun. Policie zatím hledá neznámého pachatele, který kabely rozřezal.

Policie pátrá po násilníkovi, který včera na cestě mezi Milevskem a podnikem ZVVZ oloupil 25 letou ženu. Poškozená mu vydala asi 80 korun. Poté pachatel utekl. Žena si ulomila při přepadení kus horního řezáku, když pachatele kousla do ruky. Dále utrpěla zhmoždění dolního rtu a lehké pohmoždění páteře.

Šesti zápasy dnes odstartuje závěrečná čtvrtina základní části hokejové extraligy, která už rozhodne o složení elitní osmičky. Hokejisté Českých Budějovic by rádi současné sedmé místo potvrdili v denším utkání na domácím ledě. Ale soupeře budou mít více než těžkého. Od 17.30 hodin se totiž střetnou s lídrem soutěže Pardubicemi. Na druhou stranu ale právě tento tým už letos dokázali v Budvar aréně porazit.

autor: čro čb
Spustit audio